Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vigyázzunk az utakon!
A zebrákat fokozott óvatossággal kell megközelíteni az autósoknak! Fotó: Németh Péter

Vigyázzunk az utakon!

| Cziráki Viktória | Panoráma

Beköszöntött az ősz, a korai sötétedés időszaka az átlagosnál nagyobb veszélyt rejt a közlekedőkre.

– Már délután fél 5 körül lemegy a nap, érdemes ilyenkor a szokásosnál is jobban odafigyelni nemcsak az autósoknak, de a gyalogosoknak is – fogalmazott Kovács Miklós rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. – Autósként hajtsunk a látási viszonyoknak megfelelő sebességgel és számítsunk jobban az úttestre kilépő gyalogosokra! Őket a sötétben sokkal nehezebb észrevenni. A jó idő miatt még sok kerékpáros is van az utakon, kiemelt figyelemmel és kellő oldaltávolságot tartva, ha szükséges, a sebességet csökkentve kerüljük ki őket! 

Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpáron vagy a kerékpároson elöl fehér, hátul piros színű, folyamatos vagy villogó fényt adó lámpát és fényvisszaverőt kell elhelyezni. Lakott területen kívül pedig kötelező a biciklisnek fényvisszaverő ruházatot viselni.

– A gyalogosoknak azt javaslom, hogy csak akkor lépjenek az úttestre, ha biztosak benne, hogy megáll a közeledő autó – zárta a szakember. – Ha felvesszük a szemkontaktust a sofőrrel, az segíteni szokott. A telefon fülhallgatója miatt sok gyalogos nem észleli a forgalom zaját, ez nem egyszer vezetett már balesethez. Azt tanácsolom, hogy úttestre lépéskor mindenképp a közlekedésre figyeljünk! 

Kapcsolódó cikkek