Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Vigyázzunk az idősekre!

| Cziráki Viktória | Panoráma

28 évvel ezelőtt nyilvánították az idősek világnapjává október 1-jét. Vigyázzunk idős hozzátartozóinkra a hétköznapokban is! A rendőrség idősek elleni bűncselekményekre figyelmeztet.

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a megemlékezés is indok arra, hogy figyeljünk az idősek problémáira, a mindennapokban, technikailag is rohamosan fejlődő világunkban segítsük őket. – A trükkös lopások a legjellemzőbb olyan bűncselekmények, melyeknek kimondottan az idős emberek esnek áldozatul – mondta a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Az elkövetők kihasználják, hogy az időseknek általában könnyebb elterelni a figyelmüket, hiszékenyebbek és a látásuk–hallásuk romlik. Leggyakoribb, hogy az utcáról bekéredzkednek valamilyen ürüggyel (szolgáltatótól jöttek és pénzvisszatérítést hoztak, vagy valamilyen cég ajándékát kézbesítik). A kitalált sztorival ráveszik az áldozatot arra, hogy adjon vissza valamennyi pénzt. Amikor kifigyelik, hogy az idős ember hol tartja a pénzt, egyikük eltereli a figyelmét, másikuk pedig ellopja azt. Az idegenekkel szemben nem árt, ha bizalmatlanok vagyunk, hiszen a közüzemi szolgáltató nem hoz házhoz készpénzt, és egyébként se engedjünk gyanús ismeretlent a lakásunkba! 

Időről időre érkezik feljelentés a rendőrségre olyan telefonos bűncselekményről, melynek szintén idős ember vált áldozatává. Az „unokázós” csalók az áldozat unokája nevében kérnek pénzt, arra hivatkozva, hogy a hozzátartozó bajba került. A főelőadó hozzátette, idegen embernek ne adjunk át pénzt, amennyiben az unoka bajba kerül, jöjjön el személyesen, vagy közös rokon, esetleg ismerős érkezzen a pénzért!

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...