Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vigyázzunk a temetőkben!
A halottak napi temetőlátogatások során se feledkezzünk el értékeink biztonságáról! Fotó: illusztráció

Vigyázzunk a temetőkben!

| Cziráki Viktória | Panoráma

Mindenszentekkor és halottak napján a temetőkben meglátogatjuk elhunyt szeretteink sírját, elhelyezzük a kegyelet virágait, gyertyát gyújtunk. Nem árt azonban tudni, hogy a tömeg kedvez a bűnelkövetésnek.

Mindenszentek és halottak nap­­ja idején a temetők környékén megnövekszik az autós és gyalogos forgalom, és a tö­­megben veszélybe kerülhetnek felügyelet nélkül hagyott értékeink. A ta­­pasztalatok szerint ilyenkor a temetőkben és a környező zsúfolt utcákban a tömeg és a ko­­rai sötétedés kedvez a zseb­­tolvajlásnak és táskalopásnak. Gyakrabban történik ezeken a helyeken gépkocsifeltörés, kerékpárlopás, és előfordul a min­­denszentek idején a lakástulajdonos távollétét kihasználó betörés, be­­sur­­ranás is.


– Az áldozattá válás megelőzése érdekében javasoljuk, hogy fokozottan figyeljenek értékeikre! – hangsúlyozta a Soproni Témának Babelláné Lukács Ka­­talin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – A jár­­művekben látható helyen ne hagyjunk táskát, mobiltelefont vagy pénztárcát. A tapasztalatok azt mutatják, hogy leggyakrabban olyan autókat törnek fel, amelyben jól látható helyen, például az anyósülésen hagytak valamilyen értéket. Az autót minden esetben zárjuk be és lehetőség szerint ne sötét mellékutcákban álljunk meg, hanem a forgalmas, kivilágított parkolóhelyeket válasszuk!


Nagyobb tömegben való tartózkodás esetén fordítsunk fokozott figyelmet értékeikre: ne tartsunk pénztárcát, okmányokat, értékeket hátizsák, hátitáska külső zsebeiben, és ne tegyünk egy helyre pénztárcát, bankkártyát, iratokat, mobiltelefont!


Babelláné Lukács Katalin arra is felhívta a figyelmet, hogy a te­­metőlátogatás során a korai sötétedés miatt figyeljünk jobban a kisgyerekekre is, hiszen a tömegben könnyebben szem elől téveszthetjük őket!

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...