Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vigyázat: telefonos csalók!
Fotóillusztráció

Vigyázat: telefonos csalók!

| Cziráki Viktória | Panoráma

Évente néhányszor előfordul, hogy több telefonra furcsa, külföldi hívás érkezik. A legtöbb esetben szokatlan előhívószámot mutat a készülék. A csalásnak neve is van: wangiri. Ne hívja vissza ezeket a számokat!

Az elmúlt napokban megszaporodtak a mobil eszközökre érkezett úgynevezett wangiri hívások. A wangiri (szó szerint: egy csörgés és leteszik) egy Japánból eredő telefonos csalási módszer. A csalást számítógépes tárcsázással végzik, nagy mennyiségű mobiltelefonszámon, véletlenszerű sorrendben. Ezek nem fogadott hívásnak tűnnek a címzett telefonján, így elhitetik, hogy egy valódi telefonszám volt, csak megszakadt a vonal, ezzel pedig ráveszik a kíváncsi felhasználókat a visszahívásra. A telefonszámok általában emelt díjasak. – Ha az áldozat visszahívja a számot, azzal a saját számláját terheli meg, érdemes már eleve gyanakvással kezelni ezeket a hívásokat – mondta a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Amennyiben a beérkező hívás szokatlan, általában háromjegyű előhívószámmal rendelkezik, majdnem biztos, hogy csalókról van szó, ilyen esetben már eleve gyanakodjunk! Ha ilyet tapasztalunk, megtehetjük, hogy blokkoljuk a hívás fogadását erre a hívószámra, de vannak olyan okostelefonok, amelyek körzetszámra is tudnak blokkolni, így a későbbiekben elkerülhetjük, hogy az adott előhívóval bejövő hívást kapjunk. Az interneten fellelhető adatbázisokban szerepelnek a már regisztrált veszélyes számok, de egy internetes kereséssel vagy akár a telefonos tudakozóból az is könnyen kideríthető, hogy melyik országból érkezett a hívás. 

Ha a telefontulajdonost olyan országból keresték, ahol nem él ismerőse vagy rokona, és nem vár más hívást sem külföldről, a legbiztonságosabb, ha nem hívja vissza a számot.

A főelőadó azt is kiemelte, hogy a telefonszolgáltatóknál az emelt díjas SMS-t le lehet tiltani, ez főként kiskamaszt nevelő szülőknek lehet hasznos. – Megesik, hogy a gyerek olyan alkalmazást tölt le a telefonjára, amely emelt díjas SMS-eket generál. Ezt sokszor a szülők csak utólag, a számlából veszik észre. Ha eleve letiltjuk a mobilon ezt a szolgáltatást, akkor megkímélhetjük magunkat az extra kiadástól és a gyereket a dorgálástól.

Kapcsolódó cikkek