Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Rendőrségi sorozat

Védjük számlánkat!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Azt tudjuk, hogy a pénztárcánkat biztonságos helyre kell tennünk, és tömegrendezvényre nem szabad sok pénzt vinnünk. De az is ilyen egyértelmű, hogy a bankszámlánkat is védenünk kell?

Interneten keresztül rendelünk könyvet, ajándékot, fizetünk a menüért vagy akár a gyerek szakköréért. Ma már rengeteg pénzügyi tranzakciót bonyolítunk a világhálón – éppen ezért fontos, hogy a bankszámlánkat, bankkártyánkat is védjük.

– A közelmúltban jelentkezett nálunk egy apa és a fia, hogy mindkettőjüknek a bankszámlájáról kisebb összegek tűntek el – kezdte Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Pár száz forintokról volt szó, viszont ezeket az összegeket többször is leemelték a számlákról, így körülbelül ötezer forint káruk keletkezett. A fiú vette észre a gyanús utalásokat. Mint kiderült, korábban ők is fizettek bankkártyával internetes rendeléseknél, így lehetséges, hogy megszerezték a kártyák adatait, és ezzel éltek vissza.

Az őrnagy hangsúlyozta: csak megbízható internetes oldalakról rendeljünk. Fontos, hogy a számítógépünkre vásároljunk olyan víruskereső szoftvert, ami blokkolja az adathalászokat. A kártyák kétlépcsős azonosítása is sokat segíthet a biztonságon, illetve az is, hogyha nyitunk virtuális bankszámlát, és az internetes vásárlásoknál ezt használjuk. A virtuális számlán célszerű mindig csak annyi pénzt tartani, amennyire az adott tranzakció során szükség van. A bankunktól is kérhetünk sms-értesítést a pénzmozgásokról – ezt is érdemes limitösszeg nélkül beállítani, így azonnal értesülünk arról, ha valaki pénzt emel le a számlánkról. 

Kapcsolódó cikkek