Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Rendőrségi sorozat

Védjük bankkártyánk adatait!

| Czetin Zoltán | Panoráma

A bankkártya száma, lejárati ideje, cvc-kódja – olyan adatok, amelyeket soha nem kérnek egy banki adategyeztetéskor. Viszont ha megadja őket, akkor bárki tudja internetes vásárlásnál használni a kártyáját…

Ahogy internetes utalással, úgy bankkártyával is egyre többször fizetünk a világhálón. Nagyon fontos, hogy kártyánk adatai biztonságban legyenek, soha ne adjuk meg azokat ismeretleneknek!

– A közelmúltban történt a következő eset: a sértettet felhívta telefonon egy ismeretlen, aki azt mondta, hogy az egyik bank alkalmazottja – kezdte Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Megkérdezte, hogy ennél a banknál vezeti-e a folyószámláját. Miután a férfi azt mondta, hogy nem, hanem egy másik banknál, letették a telefont.

Persze itt még nincs vége a történetnek! Nemsokára a másik bank „alkalmazottja” hívta a férfit, és azt mondta, hogy egy nagy összegű tranzakciót indítottak a számlájáról, szeretné egyeztetni, hogy ezt valóban ő tette-e. A férfi mondta, hogy nem, ezért az ügyintéző átkapcsolta a „bankbiztonsághoz”. Itt az ijedt férfival közölték, hogy azonnal le kell tiltani a bankkártyáját, amihez szükségük van a számára, a cvc-kódra és a lejárati időre is. Valamint arról tájékoztatták, hogy kapni fog az Apple Pay regisztrációhoz tartozó megerősítő kódot, amit vissza kellett mondania. A sértettnek csak akkor vált gyanússá az eset, amikor arra vették rá, hogy a napi vásárlási limitet emelje meg egymillió forintra. Ekkorra már félmillió forint kárt okoztak neki.

– Nagyon fontos, hogy senkinek ne diktáljuk be a bankkártyánk adatait – javasolta Babelláné Lukács Katalin. – Nem értesítenek a bankból nagy összegű tranzakcióról, ha pedig le kell tiltani egy kártyát, azt a telebank felületen is megtehetjük. Sokat segít a kártyák védelmében a kétlépcsős azonosítás, illetve a ma már elérhető fintech szolgáltatások. Ezek regisztráció után biztonságos virtuális fizetést tesznek lehetővé. Az is lényeges, hogy a pin-kódunkat se adjuk meg senkinek, valamint az internetes pin-kódot állítsuk be!

Kapcsolódó cikkek