Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Védik a városlakókat
Vig József Attila (b), a Soproni Polgárőr Egyesület elnöke, valamint Erényi Ottó, a szervezet kitüntetett tagja. Fotó: Filep István

A soproni polgárőrök mintegy hetvenen vannak

Védik a városlakókat

| Etzl Edgár | Panoráma

A polgárőrök esőben, hóban és szélben önzetlenül óvják a városiakat és értékeiket. A soproni egyesület országos szinten is példás tevékenységet végez.

Az év polgárőr egyesülete kitüntetésben részesítette a közelmúltban az országos szövetség a Soproni Polgárőr Egyesületet és egy motoros tagját (Az év polgárőr egyesülete a soproni, Soproni Téma, 2021. október 27.). A soproni szervezet már másodszorra nyerte el a kitüntető címet. – A soproni polgárőrség 1995-ben alakult, a járvány miatt idén ünnepeltük fennállásunk 25. évét – mondta Vig József Attila elnök.

A soproni polgárőrök mintegy hetvenen vannak, harmincan végeznek rendszeres munkát. Egy aktív tag szolgálatonként 3–4 órát fizetség nélkül áldoz fel a szabadidejéből. A szervezet feladatai között van a közterületek, köztük a játszóterek, valamint a tömegrendezvények felügyelése, a tűzgyújtási tilalom betartásának ellenőrzése is.

Az egyesület mellett egy tagját, Erényi Ottót „A polgárőr munkáért” az Országos Polgárőr Szövetség elnöki dicséretében részesítették. – A motorozás a hobbim, de nem csak emiatt csatlakoztam – fogalmazott Ottó, aki civil életében informatikai vállalkozást vezet, motoros polgárőrként pedig két éve teljesít szolgálatot. – Néhány éve tapasztalom, hogy a változó világ hatásai elérték városunkat is. A városvezetés és a rendőrség munkája miatt szerencsére a mai napig a legbiztonságosabb városok között van Sopron, de úgy éreztem, hogy én magam is szeretnék tenni a helyiek biztonságáért.

Erényi Ottó véleménye szerint az elismerés az átlagos, gyalogos polgárőröknek jár igazán: akik odafigyelnek a gyerekekre a játszótéren, megtalálják az elveszett kutyákat, és akik az eltűnt emberek után kutatnak az erdőben.

Vig József Attila hozzátette, a városban van feladat bőven, így továbbra is várják az új tagok jelentkezését.

Kapcsolódó cikkek