Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Városszépészeti konferencia
Egész napos konferenciát tartott a tagságnak a városszépítő egyesület Fotó: Griechisch Tamás

Sopron történelmi múltját ápolni, az értékeket megóvni, fejleszteni kell

Városszépészeti konferencia

| P. Horváth László | Panoráma

A város fejlődéséről, a Winkler Oszkár-díjról, a Soproni Szemle folyóiratról és a parkerdőről is szó esett az idén fennállásának 150 éves jubileumát ünneplő Soproni Városszépítő Egyesület konferenciáján.

A vármegyeháza dísztermében tartottak városszépítő konferenciát az elmúlt héten. Dr. Józan Tibor, a városszépítő egyesület elnöke a megnyitón felidézte, hogy mi minden történt eddig a jubileumi évben. Majd dr. Fodor Tamás polgármester ismertette a hallgatósággal az elmúlt időszakban történt fontosabb városfejlesztési elemeket. Megemlítette a Modern Városok Programot és az építés alatt álló M85-ös gyorsforgalmi utat.

A konferencián olyan témák is napirendre kerültek, mint például a város építészeti értékei, a Várkerület megújítása, a Lenck-villa, illetve az is, hogy milyen szépségek találhatóak a vakolat alatt. Kitértek a Winkler Oszkár-díj fontosságára, illetve arra, milyen szolgálatot tett a városszépítésért a Soproni Szemle.

– Csakúgy, mint az elmúlt másfél száz évben, napjainkban is Sopron szeretete, a város védelme köti össze a tagságot, ennek a szellemiségében dolgozik az elnökség – mondta lapunknak a konferencián dr. Józan Tibor. – A jubileumi rendezvényeink idén nem érnek véget. A TIT-tel közösen egy új, ismeretterjesztő sorozatot indítottunk. Ennek első állomásaként a százötven év elnökeit mutattuk be, de a terveink között szerepel egy előadás megtartása az aranyvonatról is. Az bizonyos, hogy az egyes előadások témái valamilyen módon a városszépítő egyesülettel lesznek kapcsolatosak.

Megtudtuk, a városszépítők nyitnának a fiatalság felé. Felmerült, hogy a sportegyesületekhez hasonló módon ifjúsági tagozatot hoznak létre, így a diákság közelebből is megismerheti az egyesület életét, bekapcsolódhat a munkába. S nem utolsó sorban, így érhető el, hogy minél fiatalabb korban tudatosodjon bennük: a város gazdag történelmi múltját ápolni, az értékeket megóvni, fejleszteni kell.

Kapcsolódó cikkek