Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vadbaleset – hajtsunk lassabban!
Ha vadat látunk a távolban, az úton vagy az út mellett, fékezzünk, lassítsunk! Fotó: illusztráció

Vadbaleset – hajtsunk lassabban!

| Cziráki Viktória | Panoráma

Az őszi „vadszezon” közlekedési szempontból is különleges. Az esti és éjszakai órákban fokozott óvatossággal közlekedjünk, különösen az erdősávok környékén!

– Éves átlagban szinte minden hétre jut egy-egy vadgázolásos baleset Sopron környékén. Ezek gyakran elkerülhetők lennének kellő odafigyeléssel – szögezi le Kovács Miklós rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. – A vadgázolásos balesetek esetében fontos a megelőzés. Erdős részen autózva, kü­­lönösen ott, ahol vadveszélyt jelző tábla hívja fel a figyelmet, fokozott óvatossággal haladjunk! Éjjel, sötétben az ilyen táblával jelzett szakaszokon akár a megengedett sebességnél is lassabban érdemes hajtani, hiszen nem tudhatjuk, hogy honnan lép elénk egy őz vagy szarvas. Ha a megengedett 90-es tempóban autózunk, sajnos kevés esélyünk van időben megállni. 

A Csapod, Röjtökmuzsaj kö­­rü­­li utak kiemeltek „vadszempontból”. 2015-ben éppen ezen a környéken történt egy halálos baleset is: egy osztrák férfi halt meg.

– Ha vadat látunk a távolban, azonnal fékezzünk, lassítsunk! – javasolja az osztályvezető. – Il­­letve számítani kell arra is, hogy ha átfut egy vad az autónk előtt, lehet, hogy több is jön. Ha lakott területen kívül haladunk, és segít, használjunk reflektort! Ne csak az útra összpontosítsunk, hanem jobbra–balra pásztázzuk az út melletti sávot is!

Ha az út mellett őzeket látunk, jelezhetjük a szembe jövőknek is. Amennyiben az ütközés elkerülhetetlen, inkább csak fékezzünk, ne rántsuk el a kormányt! Ha a kocsi eleje összetörik, de be vagyunk kötve, még mindig kisebb baj történik, mint egy esetleges frontális ütközés esetén, vagy ha az árokba csapódik és felborul a kocsi. – Aki va­­dat gázolt, hívja a 112-t! – zárja Ko­­vács Miklós. – Ilyen esetben kimegy a rendőr, majd értesítik az illetékes vadásztársaságot, akik gondoskodnak az elhullott állat elszállításáról.

Kapcsolódó cikkek