Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

„Űrcsend” Fertőbozon

| Cziráki Viktória | Panoráma

Űrfizikai laboratórium épül Fertőbozon, az MTA Széchenyi István Geofizikai Obszervatóriumban. A „mágneses nulltér-laboratórium” a bolygóközi térre jellemző körülményeket biztosít olyan kísérletekhez, amiket korábban a Földön nem lehetett elvégezni.

Egy nyertes uniós pályázatnak köszönhetően Fertőbozon, a Ma­­gyar Tudományos Akadémia Geofizikai Obszervatóriumában rövidesen megkezdődik annak az egyedi, speciális laboratóriumnak a kialakítása, ahol a bolygó erős mágneses terének kompenzációjával, és a Földön szinte mindenütt jelenlévő elektromágneses zavarok csillapításával a kísérleti térben űrbeli körülmények, az űr „csendjének” szimulációjára lesz lehetőség. 

– A laboratóriumban olyan viszonyokat szeretnénk teremteni, mintha valahol a bolygóközi térben, tehát egy nagyon gyenge mágneses térben lennénk – mond­­ta el Wesztergom Viktor, a kutatóintézet vezetője. – A mág­­neses nulltér-la­bo­­ra­tórium speciális kialakításának köszönhetően védett lesz minden természetes és mesterséges elektromágneses zavartól is. Maga a kísérleti tér egy 3×3×3 mé­­teres, speciális mágne­­ses tu­­laj­donsággal ren­­delkező ötvözetből épített kamra. Ezt ve­­szi körül az obszervatórium mágneses, elektromágneses mérésekkel vezérel aktív kompenzáló rendszere. A kam­­­rán belül ezzel a kombi­nált kompenzáló, árnyékoló rendszerrel homogén, gyakorlatilag nulla mágneses tér állítható elő, ami egyedülálló lehetőségeket biztosít majd űreszközök kalibrálá­sára, részecske- és plaz­ma­fi­zi­kai, biofizikai kísérletek befoga­dására, anyagtudományi ku­­­­tatások végzésére, de akár or­­vos­­di­agnosztikai eszközök fejlesztésére is.

A laboratórium fogadóépületének tervezése és kivitelezése nagy kihívást jelent, hisz mágneses szempontból „láthatatlannak” kell lennie. Az építés során speciális építőanyagokat és technológiákat hasz­­nálnak majd, mivel kerülni kell a vákuumtól eltérő elektromágneses tulajdonságokkal rendelkező, különösen a ferromágneses anyagokat, mint például a vas és a vas­­tartalmú ásványokat tartalmazó építőanyagok használatát. Az épület közvetlen környezetében mindezeken túl lokális talajcserére is szükség lesz.

A laboratórium alapkövét no­­vember 2-án teszik le Fertőbozon, és a tervek szerint jövő ősztől kezdődhetnek meg a kísérletek.

Kapcsolódó cikkek