Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

„Unokázós” csalók

| Cziráki Viktória | Panoráma

Egymillió forintos váltságdíjat követeltek a csalók egy megyénkbeli idős asszonytól, arra hivatkozva, hogy fogva tartják a fiát. A rendőrség azt javasolja, ellenőrizzük minden ilyen bejövő hívás valóságtartalmát, és tegyünk feljelentést.

Az éjszaka közepén követeltek telefonon pénzt csalók egy idős asszonytól. Azt állították, hogy elrabolták a nő fiát, és egymillió forintért engedik szabadon. Az ismeretlenek azzal fenyegették meg a szinte sokkos állapotba került asszonyt, hogy ha nem fizet, többé nem látja élve a férfit.

– Szerencsére a hívott és családja nem fizetett, hanem miután bontották a vonalat, felhívták az állítólag fogva tartott férfit, aki természetesen felvette a telefont, ezután feljelentést tettek a rendőrségen – mondta el a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin. A Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó azt is hozzátette, az úgynevezett „unokázós” csalók általában idős embert hívnak fel azzal, hogy a hozzátartozójukat baleset érte és sürgős segítség kell, esetleg azzal: elrabolták, fizessen érte.

Babelláné Lukács Katalin azt tanácsolja, hogy minden ilyen esetben ellenőrizzük a hívás valóságtartalmát, és hívjuk fel azt a személyt, akire a telefonáló hivatkozik! Ne beszéljünk idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeinkről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják! Idegeneket elővigyázatossággal engedjünk be otthonunkba, és bármilyen indokra hivatkoznak, ne adjunk nekik pénzt! Gyanús személyek esetén jegyezzük meg a személyleírásukat, a gépjárművük rendszámát! Bűncselekmény gyanúja esetén hívjuk a 112-t!

Kapcsolódó cikkek