Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újabb példás felújítás
A Fövényverem utca 29. szám alatti házra kerül idén a Winkler Oszkár-emléktábla. Nemcsak a homlokzat újult meg, hanem a Szentháromság-szobrot is restaurálták. Fotó: Pluzsik Tamás

Városszépítők: A Winkler Oszkár-díjra idén öt javaslat érkezett

Újabb példás felújítás

| Pluzsik Tamás | Panoráma

Közel negyedszázados hagyomány, hogy a Winkler Oszkár-díjat Sopron városvédő szentjének napján, szeptember 29-én helyezik el a díjazott épületen. Idén a Fövényverem utca 29. szám alatti háznak ítélték az elismerést.

A Soproni Városszépítő Egyesület építészeti szakbizottsága ítéli oda minden évben a Winkler Oszkár-díjat. – Nem voltunk egyszerű helyzetben, hiszen öt javaslat érkezett a díjra, melyek között ott volt a Szent Mihály-templom, a város egyik kiemelkedő épülete, mely a teljes külső felújítást és belső restaurálást követően Sopron egyik legszebb látványossága lett – kezdte dr. Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke. – Felépült az új uszoda, mely a korábbi aggodalmak ellenére szépen simul bele a Sörházdomb lejtőjébe, így a sport és kulturális funkcióin kívül már most is fontos és szép városképi elem, ugyanakkor mindkét beruházás léptéke, a beruházás nagyságrendje nem tartozik a Winkler Oszkár-díjjal jutalmazható, a városi polgárok számára követendő példát adó épületek körébe.

Végül az egyesület építészeti szakbizottsága úgy döntött, hogy a Szent Mihály-templomnak a magas színvonalon végzett példaértékű felújítását oklevéllel jutalmazza, valamint az egyesület köszönetet mond az új Lövér-uszoda építőinek, és ezt a beruházást is oklevéllel tünteti ki.

– A fentieken kívül három épületre érkezett még javaslat, melyek közül a szakbizottság végül is a Fövényverem és a Szent Mihály utca sarkán, fontos városképi pozícióban elhelyezkedő, a 18. század első felében épült, sok viszontagságon átesett épület felújítását találta legméltóbbnak az idei Winkler Oszkár-díjra – tudtuk meg Veöreös András építészmérnöktől, a Soproni Városszépítő Egyesület Winkler Oszkár építészeti szakbizottságának elnökétől. – Gondos, értékeket megóvó és megmutató, egységes szellemiségű a Jakab Attila tervező által újragondolt épület, mely nem valósulhatott volna meg, ha nincs mögötte a beruházó–tulajdonos, Szántó András példaértékű, a legapróbb részletekre is kiterjedő figyelme és igényessége. Sokaknak fel fog tűnni, hogy a felújításhoz kapcsolódóan elkészült a homlokzati Szentháromság-szobor restaurálása is.

Kapcsolódó cikkek