Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újabb kézműves remekek
Balogh Eszter jelenleg a vámosszabadi templom, valamint a soproni Zettl–Langer-ház ólomüveg ablakainak restaurálásán dolgozik. Fotók: Filep István

18. alkalommal hirdették meg a pályázatot, amelyen 38 alkotót díjaztak

Újabb kézműves remekek

| P. Horváth László | Panoráma

Balogh Eszter a soproni Szent Mihály-templomban lévő szentély ólomüveg ablakainak elkészítéséért immár negyedik alkalommal kapta meg a Magyar Kézműves Remek díjat. Hampl Márton asztalos pedig egy fakenu megépítéséért először részesült a rangos országos elismerésben.

18. alkalommal hirdette meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Magyar Kézműves Remek című országos pályázatát. A beérkezett 101 pályamű közül kettő soproni szakember alkotása is elnyerte a rangos díjat.

Díj az ólomüveg ­ablakokért

Balogh Eszter a Szent Mihály-templomban lévő szentély ólomüveg ablakainak elkészítéséért immáron negyedik alkalommal kapta meg a Magyar Kézműves Remek címet.

– A pályafutásom első jelentős munkája volt a három darab tíz méter magas és egy méter széles ólomüveg ablak elkészítése – emlékezett vissza a kezdetekre Balogh Eszter. – A néhai Dávid Ferenc művészettörténész felügyelete mellett végeztem a mai szememmel nézve már hihetetlen teljesítmények számító restaurációt. A II. világháború során a templomot bombatámadás érte, és csaknem teljesen odavesztek az ablakok. A munkában a Soproni Múzeum is segítségemre volt, ugyanis rendelkezésemre bocsátották Diebold Károly 1941-ben készült fotóját, amelyen egyben volt látható a szentély ablaka. A szakmai pályafutásom fontos eleme volt ez a munka. Emlékszem, kicsit remegett is a kezem, ugyanis a XIX. században Storno Ferenc tervei alapján Gruber Alajos soproni üvegesmester végezte el az ólomüveg ablakok felújítását.

Hampl Márton kenujával nyert

– Öt évvel ezelőtt kezdtem komolyabban foglalkozni a faiparral, idő közben kitanultam az asztalos szakmát – mondta lapunknak Hampl Márton. – A tanulás során sokat dolgoztam együtt faiparos kollégákkal, igyekeztem számos szakmai fogást minél jobban elsajátítani. Már akkor éreztem, hogy a napi munkák – konyhabútorok, asztalok, gardróbok – elkészítése mellett valami egyedit is alkothatnék. Egyszer csak jött egy ötlet: miért ne építhetnék egy igazi, fából készült kenut. Beleástam magam a szakirodalomba, és a meglévő terveket átdolgozva építettem meg a mai napig is használatban lévő, lécekből összeállított kenut. Ennek különlegessége, hogy a tisztán műanyagból készült társaival ellentétben a hajótest egy üvegszállal erősített hat milliméter falvastagságú erdeifenyő vázból áll. Így rendkívül könnyű.


Kapcsolódó cikkek