Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Új kazán adja a meleget
A Sopron Holding Zrt. új kazánja – a szobányi méretű szerkezet 17 megawatt teljesítményű, kétszer erősebb, mint a korábbi volt Fotó: Filep István

Mintegy húsz százalékkal csökken a károsanyag-kibocsátás

Új kazán adja a meleget

| P. Horváth László | Panoráma

Az őszi fűtési szezonban egy korszerűbb, környezetbarátabb kondenzációs gázkazánt helyezett üzembe a Sopron Holding Zrt. Hőközpont utcai telephelyén. Évek óta egyre többen csatlakoznak a rendszerhez, és használnak távhőt.

– A kormányzat sikeres gazdaságpolitikájának köszönhetően a koronavírus-járvány elleni védekezésre, a gazdaságvédelmi alapba, a családtámogatásokra, a Modern Városok Programra, valamint a környezetvédelmi, energiahatékonysági fejlesztésekre is jut forrás – mondta dr. Simon István. Az alpolgármester a Sopron Holding Zrt. Hőközpont utcai telephelyén arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy az idei fűtési szezonban egy új, korszerű gázkazán állt üzembe. A 400 millió forintos beruházást a magyar kormány támogatásának köszönhetően végezhette el a holding. A fejlesztés után tovább javult az ellátás biztonsága, illetve színvonala.

Dr. Farkas Ciprián polgármester kiemelte: – A korona­vírus-járvány miatt nehéz időket élünk, de ez nem akadályozhatja meg a város fejlődését. A Sopron Holding Zrt. rendszeréhez 6500 lakás tartozik, emellett pedig a közintézmények, illetve a kórház kiszolgálása rajta keresztül történik. A város területén egyébként még további kettő, kisebb szolgáltató állít elő távhőt. Legyen bármilyen hideg a tél, az ellátás biztosított lesz – húzta alá a polgármester.

Megtudtuk, a Sopron Holding Hőközpont utcai telephelyén két gázkazán üzemel, ezek közül most ez egyik, 1983-ban telepített, mára elavulttá vált berendezést cserélték le. – Az új kazán 17 megawatt teljesítményű, és a tervek szerint húsz évig üzemel majd – mondta Varga Zoltán, a Sopron Holding Zrt. vezérigazgatója. – A készülékhez egy új, két különálló járattal rendelkező acélkéményt is építettek, ami alkalmas egy később beépítendő új gázkazán csatlakoztatására is. A fejlesztés eredményeképpen éves szinten mintegy húsz százalékkal kevesebb káros anyag kerül a levegőbe. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek