Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tűzpiros veterán álomautó
Schlosser Zoltán 1965-ben gyártott Formel Vau versenyautójával, amelyet darabokból rakott össze.

Tűzpiros veterán álomautó

| Köves Andrea | Panoráma

Talán sokan hallottak már arról, hogy 1969-ben nemzetközi autóversenyt rendeztek Sopronban, amelyet a későbbi háromszoros Formula−1-es világbajnok, Niki Lauda nyert meg. Arról talán kevesebben tudnak, hogy ikonikus versenyautójának „unokatestvére” egy soproni garázsban pihen…

Schlosser Zoltán, a soproni Autó–Motor Veterán Club elnöke büszkén mutatja meg az 1965-ben gyártott Formel Vau versenyautóját. A jármű a gyermekkorába röpíti vissza, amelyet örömmel idéz fel:

− 10 éves voltam, amikor Sopronban, a Lövér körúton − az egykori Szabadság körúton − 1969. július 6-án nemzetközi autóversenyt rendeztek sokezres nézősereg előtt − kezdte Zoltán. − A futamra többségében osztrák versenyzők érkeztek, a magyar színeket egyedül Kiss Ferenc, a Magyar Autóklub sportolója képviselte, akinek az autója a harmadik körben sajnálatos módon villanyoszlopnak ütközött és kigyulladt. A pilóták között volt egy osztrák fiatalember, aki végül megnyerte a Soproni Grand Prix-t. A 20 éves versenyzőt Niki Laudának hívták. Mindezt élőben láthattam, hihetetlen kaland volt a verseny minden pillanata, egy életre meghatározó élmény maradt számomra.


A veterán autók szeretetével a fiát is megfertőzte, a Formel Vau versenyautó az ő révén került Zoltánhoz. A darabokban, rossz állapotban lévő ritkaság megmentése ezután kezdődött:

− Sokáig rakosgattam ide-oda, mert tudtam: óriási munka lesz működőképes állapotba hozni. Végül belevágtam: megcsináltam a motort, majd a váltót, ezt követték a karosszéria-munkálatok, a műanyag burkolat, és szép lassan, közel tíz év alatt helyére került minden kis darab. A legfontosabb szempont az volt számomra, hogy mindent az eredetihez hűen rakjak rendbe. Addig-addig keresgéltem egy-egy alkatrészt, amíg meg nem találtam a korabeli megfelelő darabot.

Mindennek köszönhetően ma már üzemképes a piros oldtimer versenyautó, amelyet egy veterán autós találkozón meg is csodálhatott a közönség. Itt egy kis bemutatót is tartott az autó tulajdonosa, ahogy ő fogalmazott: „szedi a lábát rendesen a kis jószág”. A jövőben szeretné profi versenypályán is átélni a száguldás élményét a megfiatalodott járműmatuzsálemmel.


LőVÉRkeringés: A jármű legközelebb szeptember 4-én, vasárnap délután csodálható meg a KRESZ-parkban, a LőVÉRkeringés nevű családi napon, ahol a Formel V újjáépítéséről is tartanak egy vetített képes előadást, és néhány tiszteletkört is fut majd a kocsi. A rendezvény az egykori lövéreki motor- és autóversenyek emlékeit szeretné felidézni. A szervezők várják azok jelentkezését, akiknek bármilyen korabeli emlékük, fotójuk vagy személyes történetük van a régi versenyekkel kapcsolatban a +3630/359–4324-es telefonszámon.

Kapcsolódó cikkek