Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Tudományos konferenciák

| Munkatársunktól | Panoráma

Rangos nemzetközi és hazai konferenciát tartottak a Soproni Egyetemen, valamint a Soproni Múzeumban az elmúlt héten.

Középpontban a neveléstudomány 

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán rendezték meg a X. Képzés és Gyakorlat Nemzetközi Neveléstudományi Konferenciát múlt pénteken. A rendezvényre a neves hazai felsőoktatási intézmények mellett Európa számos országából, az Egyesült Államokból és Thaiföldről összesen 230 résztvevő érkezett.

A tanácskozás 22 tu­­do­­mányos szekcióban zajlott. Tudományos előadásokat, poszter­be­­mu­­ta­­tó­­kat és köznevelési „jó gyakorla­tokat” is hallhattak az érdeklődők többek között a pedagógia, pszi­­cho­lógia, szociológia, ter­­mé­­szet­­tu­­dományok, művészetek, sport­­­tudomány, nyelv- és kom­­mu­­ni­­ká­­ció­tu­do­­má­­nyok, in­­fo­­kom­­mu­ni­­ká­­ció, pedagó­­gus­kép­zés neveléstudományi vonatkozásainak témakörében.

Múzeumi konferencia

A 150 éves Soproni Múzeum tiszteletére városunkban ülésezett a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége. A fő témák a gyűjtőterület és -kör kérdései a múzeumok gyűjteményezési gyakorlatában, az országos és helyi, területi gyűjtés, valamint a gyűjtemény gyarapításának és kezelésének aktuális kérdései voltak. A városháza dísztermében kedden délelőtt dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere és dr. Tóth Imre, a múzeum igazgatója köszöntötte a konferencia résztvevőit.

A polgármester a megnyitójában örömét fejezte ki, hogy Sopron adhatott otthont a rendezvénynek, hiszen a múzeumok és az általa bemutatott történelmi emlékek kiemelten fontos értékeket képviselnek váro­­sunkban. Fodor Tamás felidézte a Soproni Múzeum alapítását és annak jelentős szerepét a város életében, amelynek turisztikai jelentősége is egyre erősebb lett az évek folyamán. A jövővel kapcsolatban elmondta, a soproni múzeumok jelentős fejlesztések előtt állnak a Modern Városok Programnak köszönhetően.

Kapcsolódó cikkek