Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Tovább szépül a kastély
A fejlesztés eredményeként visszanyeri méltó rangját a kastély, így még vonzóbb lesz a turisták számára – hangsúlyozta az alapkőletételen Barcza Attila. Fotó: Filep István

4,2 milliárd forintos új beruházás kezdődik Eszterházán

Tovább szépül a kastély

| P. Horváth László | Panoráma

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében 4,2 milliárd forintból folytatódik a fertődi Esterházy-kastély felújítása. A beruházás alapkövét ünnepélyes keretek között az elmúlt pénteken tették le.

Újabb, jelentős beruházás vette kezdetét a fertődi Esterházy-kastélyban. A 4,2 milliárd forint összértékű beruházás részeként megvalósul a kastély legértékesebb, középső részének korszerűsítése. A földszinten, a hercegi lakosztályban kap helyet az Esterházy (Fényes) Miklós életét bemutató kiállítás. A második emeleti Mária Terézia lakosztályban új, eddig nem látott kincseket mutatnak be. Megszépül egyúttal az óratorony, valamint a barokk lépcsősor is. A Belvedere-ből pedig pompás kilátás nyílik majd a kastélyra. A beruházás eleme még, hogy a gránátosházból fogadóépületet alakítanak ki. A munkálatok a tervek szerint 2022 őszéig tartanak.

– A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram ékköve az Esterházy-kastély – mondta dr. Virág Zsolt, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa. – A fő cél, hogy a XXI. századi igényeknek és trendeknek megfelelő turisztikai attrakció jöjjön létre.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője kiemelte: a fejlesztés eredményeképp nemcsak méltó rangját nyeri vissza a kastély, hanem az Esterházy-család, valamint a barokk–rokokó korszak újszerű perspektívából történő bemutatásával várja az idelátogatókat.

Az alapkőletétel résztvevői

Az alapkőletételt megtisztelte jelenlétével Esterházy Antal herceg, valamint Svetlana hercegné. Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a beruházás fontosságát hangsúlyozta. Köszöntőt Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza-központ ügyvezetője mondott.

Kapcsolódó cikkek

Március 15-ig meghosszabbították a korlátozásokat

2021. 02. 25. | MTI

A harmadik hullám elérte Magyarországot, a következő 1-2 hétben drámaian romolhatnak az adatok, megjelentek a mutáns vírusok is, amik lényegesen gyorsabban terjednek - emelte ki Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó tájékoztatóján.

Orbán Viktor: mindenkit arra kérek, regisztráljon a vakcináért

Orbán Viktor: mindenkit arra kérek, regisztráljon a vakcináért

2021. 02. 26. | MTI

A kormányfő mindenkit arra kért pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy regisztráljon a koronavírus elleni vakcináért. Így húsvétra az összes jelentkező megkaphatja az első adagját, és ezzel pedig Magyarországon lesz messze a legmagasabb az átoltottság az unióban.