Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tovább szépül a kastély
A fejlesztés eredményeként visszanyeri méltó rangját a kastély, így még vonzóbb lesz a turisták számára – hangsúlyozta az alapkőletételen Barcza Attila. Fotó: Filep István

4,2 milliárd forintos új beruházás kezdődik Eszterházán

Tovább szépül a kastély

| P. Horváth László | Panoráma

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében 4,2 milliárd forintból folytatódik a fertődi Esterházy-kastély felújítása. A beruházás alapkövét ünnepélyes keretek között az elmúlt pénteken tették le.

Újabb, jelentős beruházás vette kezdetét a fertődi Esterházy-kastélyban. A 4,2 milliárd forint összértékű beruházás részeként megvalósul a kastély legértékesebb, középső részének korszerűsítése. A földszinten, a hercegi lakosztályban kap helyet az Esterházy (Fényes) Miklós életét bemutató kiállítás. A második emeleti Mária Terézia lakosztályban új, eddig nem látott kincseket mutatnak be. Megszépül egyúttal az óratorony, valamint a barokk lépcsősor is. A Belvedere-ből pedig pompás kilátás nyílik majd a kastélyra. A beruházás eleme még, hogy a gránátosházból fogadóépületet alakítanak ki. A munkálatok a tervek szerint 2022 őszéig tartanak.

– A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram ékköve az Esterházy-kastély – mondta dr. Virág Zsolt, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa. – A fő cél, hogy a XXI. századi igényeknek és trendeknek megfelelő turisztikai attrakció jöjjön létre.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője kiemelte: a fejlesztés eredményeképp nemcsak méltó rangját nyeri vissza a kastély, hanem az Esterházy-család, valamint a barokk–rokokó korszak újszerű perspektívából történő bemutatásával várja az idelátogatókat.

Az alapkőletétel résztvevői

Az alapkőletételt megtisztelte jelenlétével Esterházy Antal herceg, valamint Svetlana hercegné. Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a beruházás fontosságát hangsúlyozta. Köszöntőt Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza-központ ügyvezetője mondott.

Kapcsolódó cikkek