Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Történelmi babaruhák
Duduczné Práder Éva és különleges, korhű viseletbe öltözött babái Fotó: Griechisch Tamás

Egy korhű viselet megalkotása minimum egy hónapos munka

Történelmi babaruhák

| Köves Andrea | Panoráma

Két kofferrel érkezik a találkozónkra Duduczné Práder Éva. Ahogy óvatosan kipakolja korhű viseletbe öltöztetett babáit, minden szemet odavonz a kávézóban a különleges történelmi miliő. A soproni alkotó műremekei több országos nagydíjjal is büszkélkedhetnek.

– A legutolsó babám, amely egyben a 97., XIV. Lajost idézi meg – simította végig Duduczné Práder Éva a ma már kissé bohókásnak tűnő, részletekben gazdag ruházatot. – Mint mindig, itt is a megfelelő anyag megtalálása jelentette számomra a legnagyobb feladatot. XIV. Lajosnak a barokk ruhaviselet csúcsát jelentő, úgynevezett rhingrave ruhája volt, vagyis a nadrág a szoknyához hasonló bő szabású volt, szűk boleróval és bő fehér inggel. Ehhez az öltözékhez szalagokkal díszített színes harisnya és magas sarkú cipő társult. Szerintem úgy néztek ki egykoron a viselői, mint egy dürrögő fajdkakas vagy paradicsommadár.

Egy-egy korhű viselet megalkotása minimum egy hónapos munka, amelynek a legizgalmasabb fázisa a ruhák elkészítése előtti múltutazás, a háttérkutatás. Ezzel indult útjára az alkotó szenvedélye a kilencvenes évek elején. Először csak egymás után bújta az izgalmas divattörténeti könyveket, majd felelevenítve a gimnáziumi angol női szabás–varrás tudását megalkotta az első babáját. Azóta e körül forog az élete. A babákon szereplő számtalan kiegészítőt: a sok-sok gyöngyös díszítést, a különleges lábbeliket, a diadémokat, a kalapokat, a retikülöket, a legyezőket mind-mind ő készíti el aprólékos munkával. Az ókori, középkori vagy újkori témáit szíve szerint választja: ruhába álmodta Kleopátrát, Odüsszeuszt, Julius Caesart éppúgy, mint Hamletet, Rómeót és Júliát, a néma Leventét vagy éppen Gustav Klimtet. Több első díjat is kiérdemelt már az Országos Baba- és Mackókészítési Versenyen alkotásaival történelmi viselet kategóriában, emellett idén a rangos aranykoszorús mester címben is részesült. A legnagyobb vágya, hogy egy többszereplős jelenetet alkosson Sopron történelméhez kapcsolódva. Az életkép 1277-et idézné fel, amikor IV. László király beérkezik lóháton a városba, és István bíró átadja neki a város jelképes kulcsát. 

Kiállítás: Duduczné Práder Évának A ruha teszi a babát, avagy Csalogató a divattörténet varázslatos világába címmel nyílt babakiállítása a Széchenyi István Városi Könyvtárban. A tárlat december 14-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

Kapcsolódó cikkek