Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Török zászló a belvárosban
Molnár Balázs feladatai elsősorban kulturális, gazdasági együttműködést igényelnek. Fotó: Pluzsik Tamás

Izgalmas kihívások – Molnár Balázs 2019 óta tiszteletbeli török főkonzul

Török zászló a belvárosban

| Pluzsik Tamás | Panoráma

A másfél évszázadnyi török uralom mérlegét megvonva kevés magyar település dicsekedhet azzal, hogy soha nem tűzték ki a félholdas török zászlót a várormára. Sopron ilyen. Ma viszont török zászlót lenget a szél a belvárosban...

A zászló nem díszlet, még csak nem is egy történelmi film forgatásának kelléke, hanem azt jelzi, hogy az Új utcában lévő Hotel Palatinusban működik a Török Köztársaság Tiszteletbeli Főkonzulátusa. A soproni születésű Molnár Balázs okleveles közgazdász, üzletember 2019 óta látja el ennek az ezerarcú, a magyar történelemben meghatározó szerepet játszó országnak a tiszteletbeli főkonzuli teendőit. Mellette a Sopron Basket klubmenedzsere, a Soproni Darazsak Sportakadémiának pedig az ügyvezetője.

– Ki kérte fel erre a megtisztelő feladatra?

– Úgy a sportban, mint a saját üzleti vállalkozásaimban több török kapcsolatom volt, és van jelenleg is. Gyakran és sokfelé jártam Törökországban, két alkalommal miniszterelnöki látogatásokkal egybekötött üzleti delegáció tagjaként is, nyilván ez kelthette fel a figyelmet a személyem iránt. Egy üzleti partnerem, barátom révén találkoztam Hasan Kemal Gür nagykövet úrral, lényegében ő kért fel erre a tisztségre, amire azonnal nem mondtam igent. Többen is megerősítettek abban, hogy vállaljam el, ez egy megtisztelő, teljesen politikamentes, inkább kulturális, gazdasági együttműködést igénylő feladat, úgyhogy végül elfogadtam.

– Milyen feladatai vannak egy tiszteletbeli főkonzulnak?

– A gazdasági, kulturális, sport- és turisztikai kapcsolatok ápolása mellett az én feladatom a nyugat-dunántúli régióban a konzuli ügyek ellátása, ami igen változatos. A napokban például egy soproni hölgy fordult hozzám segítségért, török férjével ugyanis Törökországban lesz az esküvőjük, és a hivatalos iratok elintézésében segédkeztem neki. A közelmúltban például egy török kamionsofőr került bajba, ugyanis a határon váratlanul utasok kerültek elő a kamionja rakteréből. Hivatalos tolmácsot kellett biztosítanom, valamint a nagykövetség tőlem kért pontos tájékoztatást az ügyről.

– A török nyelvet valamilyen szinten beszéli?

– A tiszteletbeli főkonzulokat jellemzően a fogadó ország állampolgárai közül választják ki, és nem előfeltétel a képviselt ország nyelvének ismerete. Természetesen alapdolgokat tudok törökül, de adott esetben rendelkezésemre áll egy anyanyelvi tolmács, egyébként pedig a követséggel angolul kommunikálunk.

Kapcsolódó cikkek