Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tiltás helyett odafigyelés
Fotóillusztráció: Griechisch Tamás

Tiltás helyett odafigyelés

| Köves Andrea | Panoráma

Az internet, az okostelefon, a tablet használata nem rossz dolog, csupán a kereteket kell megtalálni. Erre hívja fel a figyelmet a szakember a szünidő beköszöntével.

– A veszélyt az jelenti, ha a gyerekek időben és tartalomban korlátlanul használhatják az internetet, ha reggeltől estig csak ez tölti ki a szabadidejüket – emelte ki dr. Pödör Zoltán, a Soproni Egyetem Informatikai és Gazdasági Intézetének egyetemi docense. – A tiltás meglátásom szerint nem megoldás, célravezetőbb, ha meghatározzuk azt az időszakot, amikor a gyerek használhatja a mobil eszközeit, illetve fontos, hogy a lehetőségekhez mérten kontrolláljuk a tartalmakat. Azt tapasztalom: a legnagyobb probléma, hogy a mai fiatalok többsége szabadon kalandozhat az interneten, és könnyedén juthat olyan tartalmakhoz, amelyek veszélyt jelenthetnek rá. Így terjedhetnek hihetetlen gyorsasággal például a különböző „kihívások”, sajnos kamasz öngyilkosság is történt emiatt. 

A tartalmi korlátozáshoz segítséget nyújthatnak olyan online szoftverek vagy szülői felügyelő alkalmazások, amelyek ma már egyszerűen hozzáférhetőek. A kutató meglátása szerint nem szükséges a gyerek telefonjának az elvétele, az előzményekben való nyomozás, viszont az őszinte beszélgetés nagyon fontos.

– A különböző közösségi oldalak használatának a legnagyobb veszélye, hogy a gyerekek nem tudják: valójában ki van a másik oldalon – tette hozzá dr. Pödör Zoltán. – Egy arc nélküli felületen bárki olyan fényképet, személyiséget ad el magáról, amilyent csak szeretne. Fontos felhívni a gyerekek figyelmét arra, hogy ne osszanak meg magukról nagyon személyes információt, ne adják meg az első kérő szóra az e-mail címüket, lakcímüket, fényképüket.

Ma már sok kamasznak van saját bankszámlája, az adathalászok egyik fő bázisa pont ez a korosztály. A közösségi oldalak másik csapdája, amikor valaki meggondolatlanságból feltesz egy fényképet, amit aztán később szeretne eltüntetni, ám az internet „nem felejt”. A szakember szerint az is nagyon fontos, hogy a minta nevel. Ha egy szülő az életét a közösségi oldalakon éli, akkor nehezen várhatja a kamasz gyerekétől, hogy ne az ő példáját kövesse. 

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...