Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Téltemetés kiszebábúval
A hideg sajnos nem hátrált meg, pedig a bánfalviak mindent megtettek érte: február közepén jelmezes felvonulással igyekeztek elkergetni a telet Fotó: Bánfalvi Hagyományteremtő Egyesület

Bánfalvi közösségkovácsoló rendezvények

Téltemetés kiszebábúval

| Bertha Ágnes | Panoráma

A kiszebábú vízre tevésével tartott jelképes téltemetőt a Bánfalvi Hagyományteremő Egyesület. A frissen alakult csoportosulás célja a bánfalvi hagyományok őrzése, fenntartása, újak teremtése.

Az őszi tökös gesztenyefesztivál, a Mikulás-ünnepség, az adventi délután után az idei évet is családi rendezvénnyel indította a Bánfalvi Hagyományteremtő Egyesület – tudtuk meg Kőfalvi Juliannától, az egyesület elnökétől. A bizakodó bánfalviak február közepén igyekeztek „eltemetni” a telet, családok apraja és nagyja farsangi jelmezben vonult körbe a faluban, majd a Hajnal téren a kiszebábot vízre helyezték, jelképezve, hogy elég volt a télből.


Az egyesület a programok mellett szervezi a tavaszi gyűjtést is: húsvétra a Tómalom utcai gyermekotthonnak szeretnének adományt átadni. A jótékony akciót már karácsony előtt is megtartották, annyi adományt, ruhát, játékot, édességet gyűjtöttek össze a bánfalviak, hogy – egy-egy cipősdoboz jelképes átadásával az adventi rendezvényen – támogatni tudták a Doborjáni-iskola kollégiumát, az anyák és gyermekek átmeneti otthonát és a Tómalom utcai gyermekotthont.


Az egyesület eddig rendezvényei annyira sikeresek voltak, hogy nemcsak szép számmal érkeztek Sopronból is látogatók, de mindig összegyűlt annyi anyagi adomány is, hogy az újabb eseményt megszervezzék belőle. A következő rendezvényüket április–májusra tervezik: tavaszi kézműves, népi játékokat, bánfalvi hagyományokat felelevenítő játszóházra várják az érdeklődőket. Júniusban pedig poncichter napot szerveznek, ahol a környék jellegzetes ételeit és italait is felsorakoztatják és bemutatják.


A Bánfalvi Hagyományteremtő Egyesület 2017 októberében alakult azzal a céllal, hogy a bánfalvi kultúrát, hagyományokat megőrizzék és terjesszék, olyan kulturális programokat szervezzenek minden korosztálynak, melyekből az évek alatt tradíciót tudnak teremteni. Emellett vállalták, hogy a bánfalvi parkok, játszóterek és a temető karbantartásába is besegítenek.

Kapcsolódó cikkek