Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Telefonos csalók
Fotó: illusztráció

Telefonos csalók

| Cziráki Viktória | Panoráma

Legutóbb a trükkös lopásról írtunk, most egy másik, újra és újra visszatérő bűncselekmény, a telefonos csalás megelőzésére buzdít a rendőrség.

Időről időre érkezik feljelentés a rendőrségre olyan telefonos bűncselekményről, melynek idős ember vált áldozatává.  – Ezekhez az emberekhez telefonon bejelentkezik valaki, aki hozzátartozónak, általában unokának adja ki magát – mondta el a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Gyakran olyan ürüggyel telefonálnak, hogy sürgősen pénzre van szükségük, mert balesetet szenvedtek, vagy tartozást halmoztak fel. Az áldozatokat akár a telefonkönyvből is ki tudják választani, és nincs nehéz dolguk, hiszen az özvegyek, a régies hangzású nevet viselő, délelőtt otthon lévő emberek általában nyugdíjasok.


A telefonáló megkéri a hívottat, ne mondja el a „szülőknek”, a pénzt pedig egy állítólagos „barát” veszi majd át. – Általában zavaró tényezőket is bevetnek, az átvevő például folyamatosan telefonál, hogy az áldozatnak ideje se legyen kérdéseket feltenni – tette hozzá a főelőadó. – Sajnos, sokszor az elkövetés után jóval később, az igazi unokával való találkozás során derül ki, hogy az idős ember bűncselekmény áldozata lett. A késői észlelés pedig nehezíti a felderítést.
A korábbi esetek között arra is volt példa, hogy több, mint egymillió forintos összeget veszített el így az áldozat.


Babelláné Lukács Katalin azt javasolja, idegen embernek ne adjunk át pénzt, amennyiben az unoka bajba kerül, jöjjön el személyesen, vagy közös rokon vagy ismerős érkezzen a pénzért!

Kapcsolódó cikkek