Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Téglaüzenetek a múltból
Az orosz feliratok 75 évvel ezelőtt kerültek a Kis János utcai épület tégláira. Fotó: Pluzsik Tamás

Az egykori OTI falán több cirill betűs felirat is olvasható

Téglaüzenetek a múltból

| Pluzsik Tamás | Panoráma

„Jegyezzétek meg magyarok, hogy az oroszok néhány év múlva visszajönnek uralni az országotokat!” – ez a cirill betűs felirat is olvasható a Kis János utcában lévő egykori OTI Rendelőintézet épületén. A téglába vésett üzenetek egy része pont 75 éve született.

Sopron modern stílusú középületei között kiemelkedő értéket képvisel a Kis János utca és a Lenkey utca sarkán álló egykori OTI Rendelőintézet (ma a NAV soproni kirendeltsége is itt működik). Árkay Bertalan (1901–1971) építész tervei szerint valósult meg 1940-ben. Árkay az épületet eredetileg travertin-burkolattal tervezte, ám végül a Sopronban addig szokatlan klinkertégla burkolattal készült el. A kivitelezési munkákat a katolikus konvent neves építésze, Rosenstingl Antal (1906–1971) irányította. Az 1944. december 6-i bombázás során az impozáns épület környéke súlyos károkat szenved, de az OTI kisebb sérülésekkel megúszta. Ebben az időszakban az épület alsó részét menekültek, illetve a budapesti nyilas vezérkar családjai lakták, a felső részekben pedig a körülményekhez képest zavartalanul folyt a szakellátás. 1945 áprilisától az épület dr. Király Jenő vezetésével ideiglenesen átalakult hadikórházzá, ahol elsősorban szovjet katonákat gyógykezeltek.

Ezt követően még több mint egy évig funkcionált itt a hadikórház, melynek őrzését a Vörös Hadsereg katonái végezték, így a téglákba vésett cirill betűs „feljegyzések” is valószínűleg tőlük származnak. „46-ban először állok őrt, 46. 06. 25-én 17-től 21 óráig.” – olvasható az egyik téglán, a mellette lévőn pedig vélhetően ehhez kapcsolódóan: „A váltás 1 órát késett…”. Mindkettő alatt az aláírás olvashatatlan.

Több mint érdekes, mintegy látomásszerű az a felirat, mely így fordítható: „Jegyezzétek meg magyarok, hogy az oroszok néhány év múlva visszajönnek uralni az országotokat!”…

A szinte napra pontosan háromnegyed évszázaddal ezelőtt született „téglaüzenetek” megóvása célszerű lenne – mintegy kordokumentumként –, hisz ezek a feliratok, dr. Németh Alajos könyvcímével élve: „Sopron könnyes–véres dátumainak” részei.

Kapcsolódó cikkek