Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Taroltak a grafikusok
Fenyvesi Mirtill (b) és Karnóth Henriett (j) kiemelkedő eredményt ért el a Szakma Sztár fesztiválon. Fotó: Filep István

A Handler-technikum tanulói büszkék a sikerükre

Taroltak a grafikusok

| Madarász Réka | Panoráma

Idén először indulhattak az országos szakmai tanulmányi versenyen (OSZTV) a tervezőgrafikus-tanulók. A Handler-technikum diákjai rögtön elhozták az első és a második díjat.

A 13. képzőművészeti osztályos handlerosok csak annyit tudtak a megmérettetésről, hogy ha előkelő helyen végeznek, akkor mentesülnek a szakmai vizsga alól. Így hatan is részt vettek a területi előválogatón, ami egy művészettörténeti és egy tervezőgrafikai elméleti részből tevődött össze.

– Negyvenből tízen jutottunk tovább a budapesti előválogatóra, Heni a 9., én pedig a 4. helyen – mesélte az országos ezüstérmes Fenyvesi Mirtill. – Az első forduló előtt négy nappal kaptuk meg a szervezőktől a 40 könnyített vizsgatétel címét, amiből szóbeliztünk, emellett pedig a helyszínen meg kellett terveznünk egy könyvborítót.

A lányok körül mindenki művészettörténész lett a vonaton, olyan hangosan mondták fel egymásnak a tételeket.

– A második fordulón két prezentációt adtunk elő – folytatta az első helyezett Karnóth Henriett. – A szervező iskolában hihetetlenül pozitívan álltak hozzánk akkor is és a verseny alatt is. Sokat őrlődtünk magunkban, hogy milyen eredményt értünk el.

Az április 9-i döntőre a lányoknak egy művészeti kiállítás piktogramjait kellett megtervezniük minimum öt és maximum kilenc kornak megfelelő stílusban. Az volt a szerencséjük, hogy tanórán már készítettek hasonlót.

– Csak a Szakma Sztár fesztivál eredményhirdetésén tudtuk meg, hogy első, illetve második helyezést értünk el – folytatták a lányok. – Elképesztően izgultunk, aztán pedig rettenetesen boldogok voltunk! Azért is vagyunk különösen büszkék, mert igaziból csak egymásra számíthattunk azon kívül, hogy Konfár Ramóna Krisztina tanárnő megalapozta a szakmai tudásunkat.

Mindkét ifjú hölgy érdeklődése széles körű: Mimit már felvették az ELTE Savaria Egyetemi Központjának történelem- és rajztanár szakára, de a grafikát és pénzügyi vállalkozását is folytatja, továbbá érdekli a múzeumpedagógia és a gyógypedagógia is.

Heni a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő–restaurátor szakán sikeresen teljesítette a felvételi első fordulóját, a következő kettőn pedig júniusban kell helyt állnia. Gondolkodik a külföldi továbbtanuláson is, érdekli a könyvrestauráció, a bibliográfia, a paleontológia és az archeológia. Mivel mindig kitűnő bizonyítványt vitt haza, úgy érzi, hogy a győzelem méltó megkoronázása a küzdelmes öt évnek.

A szakma nagykövete: Rangos díjakat adott át a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara a Szakma Sztár fesztiválon kiemelkedően szereplő diákoknak. Horváth Vilmos elnök Szakács Rékát, Mikó Noémit, Karnóth Henriettet és Fenyvesi Mirtillt pénzjutalomban részesítette, míg felkészítő oktatóik közül Kontorné Saly Marianna és Konfár Ramóna Krisztina kamarai emlékérmet kapott. Kocsis Patrik szakács tanuló a Szakma Nagykövete elismerést érdemelte ki, ő a luxembourgi szakács–cukrász olimpiára készül egy regionális magyar csapat tagjaként.

Kapcsolódó cikkek