Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Talált és elveszített tárgyak

Talált és elveszített tárgyak

| Cziráki Viktória | Panoráma

Állampolgári kötelességünk visszajuttatni a talált tárgyat jogos tulajdonosának, aki nem így tesz, lopást követ el. A rendőrség és az önkormányzat segít a visszajuttatásban.

Gyakran látni a közösségi médiában elvesztett vagy talált tárgyról szóló bejegyzéseket. A facebook hatékony megoldásnak tűnik az elvesztett irattartó felkutatásában, vagy a talált kulcscsomó visszajuttatásában. Azonban a klasszikus, „offline” módszerek legalább ilyen jól működnek. – Ha valaki értékes tárgyat, pénztárcát vagy iratokat talál közterületen, kötelessége azokat visszaszolgáltatni a tulajdonosnak – mondta el a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

– Amennyiben a megtaláló nem tudja felkeresni a tulajdonost, vagy nem akar ezzel foglalkozni, a rendőrségen vagy az önkormányzatnál adhatja le a talált tárgyat, ahol segítenek a visszajuttatásban. Aki nem biztos abban, hogy elveszített valamit, vagy ellopták tőle, jól teszi, ha a közösségi médiában posztolás mellett bejelentést is tesz.


Sok esetben nem tudja a bejelentő például, hogy elvesztette vagy ellopták a tárcáját. Mindkét esetben indul eljárás, csak ilyenkor 8 napos elrendelési türelem után indítják meg az ügyet. Azért van ez, mert a törvény úgy szól: 8 napon belül a talált tárgyat vissza kell juttatni – tette hozzá a főelőadó. – Ha a megtaláló nem ezt teszi, lopást követ el, mely 50 ezer forintos értékhatár alatt szabálysértés, afelett bűncselekmény. Nem érdemes ezt tenni, hiszen egy talált telefon például a nyomozás során bemérhető, könnyű vele lebukni.


A rendőrségen gyakran adnak le talált iratokat. Azért is fontos, hogy ezt megtegyük, mert az okmányokon található személyes adatokkal könnyű visszaélni. Amennyiben a közösségi média segítségével szeretnénk visszajuttatni a talált tárgyat, a személyes adatok védelme miatt ne az üzenőfalon keresztül, inkább privát üzenetben vegyük fel a kapcsolatot a holmi tulajdonosával.

Kapcsolódó cikkek