Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Tájba illő, díjazott faház
Ambrus Csabáék új építésű faháza tökéletesen belesimul a környezetébe – nem véletlenül nyerte el a Fertő-táj legszebb háza címet Fotó: Griechisch Tamás

Csak természetes anyagokat használtak fel az építésnél

Tájba illő, díjazott faház

| P. Horváth László | Panoráma

Nem hivalkodik, beleillik a tájba, magán hordozza a régmúlt építészetének főbb jegyeit, ugyanakkor mégis korszerű – így lehetne röviden jellemezni Ambrus Csaba és felesége Sopron– balfi családi házát. Övüké lett tavaly a legszebb porta a Fertő-tájon.

Gyakran fogad manapság látogatókat Ambrus Csaba és felesége. A vendégek mind arra kérik a családot, hogy vezessék őket körbe, és mutassák be a balfi domb tetején álló 94 négyzetméteres családi házukat. Nem véletlen a fokozott érdeklődés, ugyanis a tavaly átadott Z alakú faház (egy nagycenki ingatlannal együtt) elnyerte a Fertő-táj legszebb háza díjat. (Az eseményről lapunk 2018-as utolsó számában már beszámoltunk.)

– Amint elkészül a napelemrendszer, akkor a családi házunk energia szempontjából teljesen önellátó lesz – mondta nem kis büszkeséggel a családfő, Ambrus Csaba. – A mi részünkről így szeretnénk tenni a környezet védelméért. Mielőtt belefogtunk volna a tervezésbe, kivitelezésbe, már akkor eldöntöttük, hogy amennyire lehetséges, csak természetes anyagokat használunk fel. Így esett a választás a faházra, az ablakok is fából készültek. A szigetelést pedig egy újfajta technológiával, papírkeverékkel oldottuk meg. A falak külső festése olyan hatású, mint amilyen annak idején a Fertő-parti házaké volt. Az összköltség magasabb lett, mintha betont vagy műanyagot használtunk volna fel, de úgy vélem, hosszú távon megtérül a befektetés, hiszem, hogy így is hozzájárultunk a jövő megóvásához. Az épület tájolása is olyan, hogy télen a nappaliba esik a több fény, nyáron pedig a teraszra, hiszen ilyenkor több időt töltünk a szabadban.

Az Ambrus család a ház mellett az udvarra, a kertre is odafigyelt. A füvesítés mellett sok fát és bokrot is ültettek. A növények megfogják a szelet, és a nyári kánikulában árnyas hűst is biztosítanak.

– Amikor kiállok a teraszra, vagy kinézek az ablakon, a szemem elé tárul az egész Fertő tó, a Fertő-part, a nádas rengeteg – folytatta Ambrus Csaba. – Ilyenkor egészen kicsinek érzi magát az ember, s átéli azt is, hogy milyen nagy felelősséggel jár egy, a tájba illő családi ház megépítése.


Így látja a tervező

Ambrus Csabáék portáját Hadas László okleveles építészmérnök tervezte, aki titokban nevezte be őket a versenyre. – Egy lakóépület a környezet állandó, látható eleme – fogalmazta meg Hadas László. – A kettőnek párbeszédben kell állnia egymással. A tulajdonosnak figyelnie kell az ingatlan körüli tájra, s tudomásul vennie: egy lakóépület legyen lakóépület! Ez esetben ezek a kívánalmak teljesültek.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek