Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Táborok: vigyázzunk!
A gyerekek ne vigyenek drága holmikat a nyári táborokba, hiszen elképzelhető, hogy ellophatják őket, vagy elveszhetnek. Fotó: illusztráció

Táborok: vigyázzunk!

| Cziráki Viktória | Panoráma

A személyes biztonságra és az értékekre is figyelni kell a nyári táborozás alatt. A gyerek a „kütyüit” és az értékes holmit hagyja inkább otthon! Arra az esetre, ha baj történne, tisztázzuk vele, kihez fordulhat segítségért!

– „Rendőri szempontból” a nyá­­ri táboroknak is megvan a maga kockázata – mondta el a Soproni Témának Babelláné Lu­­kács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Az ér­­­­­­­­­­­­téktárgyakra és a személyes biz­­tonságra érdemes ilyenkor fokozottan odafi­­gyelni, hiszen a szünidőben a gye­­rekek kimozdulnak az év­­közben megszokott közegből. 

Babelláné Lukács Katalin hozzátette, egyébként sem érdemes drága holmikat magukkal vinniük a nyári táborba, hiszen el­­képzelhető, hogy ott nem tudnak rájuk figyelni. Ellophatják, elveszhet, ez nemcsak elrontja a szórakozást, de anyagi veszteség is. Mivel a szülőknek minden ilyen táborban elkérik az elérhetőségét, amin baj esetén értesíteni tudják őket, a drága mobiltelefont is célszerűbb otthon hagyni.

Ilyen helyen azonban nemcsak az értékek veszhetnek el: jó, ha a gyerek magára is tud vi­­gyázni. – Szülőként tisztázzuk a gye­­rekkel, hogy ha elveszne, mit tegyen. Ha pánikba esik, az a leg­­rosszabb, inkább őrizze meg a nyugalmát és kérjen segítséget! Jó, ha tudja, hogy a táborban kit keressen, vagy tanulja meg a szülők telefonszámát, így könnyen kapcsolatba léphet velük. Sopronban, bár rengetegféle nyári tábor van, szerencsére elveszett gyerek miatt még nem kérték a rendőrség segítségét – tudtuk meg a szakembertől.

Az ottalvós táborokba pénzt is visznek magukkal a gyerekek, ezt érdemes több helyre, kisebb címletekben elcsomagolni. Így ha ellopnák, nem kell a teljes összeget „elkárolni”. Az igazolványok eredetije helyett – szintén a lopás és elvesztés esetére – vigyen a gyerek fénymásolatot! Fürdeni csak az erre a célra kialakított helyen szabad, vadvizekben, bányatavakban tilos úszni! Kajakozás, vitorlázás esetén pe­­dig – ciki, nem ciki – kötelező a men­­tőmellény viselése! Ezekről a dolgokról a gyerekekkel érdemes otthon, még indulás előtt elbeszélgetni – zárta a főelőadó.

Kapcsolódó cikkek