Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Táblás tiltás az osztrák határon

| Munkatársunktól | Panoráma

Burgenland megtiltotta a motorok és személyautók forgalmát 14 magyar–osztrák határátkelőn.

 A hivatalos indoklás szerint a tiltó táblákat a bécsi szövetségi kormány rendelete értelmében helyezték ki. A cél az, hogy az autókat a jobban ellenőrzött határátkelőkre irányítsák át, és így kontrollálják az illegális bevándorlást. Ezeken az átkelőkön ellenőrzik az útleveleket vagy személyi igazolványokat is. Ausztria a menekülthullám miatt 2015-ben ideiglenesen hatályon kívül helyezte a schengeni megállapodást, bevezette az ellenőrzést. Ezt az intézkedést 2019 májusáig meghosszabbították.

A kishatárátkelőknél már 2015 óta nem lehetett autóval áthaladni, most annyi változott, hogy ezt ki is táblázták, így pedig bírságot is kiszabhatnak a szabályszegőkre. A büntetés akár 2180 euró (nagyjából 700 ezer forint) is lehet.

Magyarországról mostantól 24 helyen lehet autóval, motorral átjutni Ausztriába. A Sopron közelében lévő határátkelők a következők: Sopronkeresztúr (Deutschkreutz) – Kópháza, Kelénpatak (Klingenbach) – Sopron, Locsmánd (Lutzmannsburg) – Zsira, Füles (Nikitsch) – Sopronkövesd, Füles (Nikitsch) – Zsira, Pomogy (Pamhagen) – Fertőd, Szentmargitbánya (Sankt Margarethen) – Sopronpuszta.

Kapcsolódó cikkek