Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szóltak a szirénák
Regényi Győző alezredes, a soproni katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelője az egyik szirénával Fotó: Griechisch Tamás

Szóltak a szirénák

| P. Horváth László | Panoráma

Sopronban és a külső településrészeken tizennyolc úgynevezett lakossági riasztóeszköz, azaz sziréna ad katasztrófahelyzetben két percen át hangjelzést. De mi ilyenkor a teendő? – ennek járt utána lapunk.

Kedden sorra szólaltak meg városszerte a szirénák, a váltakozó magasságú hangjelzést két percen át hallhattuk. A település polgári védelmi szervezete tartott próbát, melyet a katasztrófavédelem ellenőrzött. Hangsúlyozzuk, szerencsére most nem katasztrófahelyzet miatt kellett megszólaltatni a szirénákat! 

– Sopronban és a külső városrészeken tizennyolc lakossági riasztóeszköz található – mondta el Regényi Győző alezredes, a soproni katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelője. – Ezek többségét oszlopokra telepítették, de a belvárosban az épületek tetején is üzemelnek szirénák, az egyik pedig a Tűztoronyban található.

Mint megtudtuk, az elmúlt években, évtizedekben nem történt olyan vészhelyzet, illetve környezeti katasztrófa a városban, ami miatt meg kellett volna szólaltatni a szirénákat. A berendezések egyébként alkalmasak a légvédelmi riadó leadására is.

– A riasztóeszközök fő feladata a lakosság figyelmének felhívása, hogy valamilyen, a várost érintő súlyos eset, például nukleáris esemény, árvíz, tűzeset, földrengés történt – folytatta Regényi Győző. – Ilyenkor fontos, hogy az emberek tájékozódjanak. Hiteles hírforrás a közmédia – rádió és televízió – adása, a katasztrófavédelem által kiadott tájékoztatók. Ezekben pontosan informálják az embereket a további teendőkről.

Sopron földrajzi fekvésének köszönhetően szerencsés helyzetben van, kicsi a valószínűsége egy jelentősebb természeti katasztrófahelyzet bekövetkezésének. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a térségünkben hat olyan – köztük a paksi – atomerőmű is található, amelyekben ha súlyos baleset, illetve robbanás történik, akkor a levegőbe jutó radioaktív anyag – bizonyos időjárási tényezők fennállása eset – a várost is elérheti.

A szirénákról: A városban megtalálható szirénákat az 1970-es években telepítették, és azokat az egykori Német Demokratikus Köztársaságban gyártották. A berendezéseket – szükség esetén – egyesével lehet üzembe helyezni.

Kapcsolódó cikkek