Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szeress, nevelj okosan!
A kisgyermekkori matematikai nevelésről is hallgathattak előadást a diákok Fotó: Soproni Egyetem

A tavaszi szemeszterben is folytatódik majd a szülők egyeteme

Szeress, nevelj okosan!

| Munkatársunktól | Panoráma

Több mint harminc érdeklődő regisztrált a Soproni Egyetemen indult szülők egyetemére, a délelőtti előadásokat rendszeresen látogatják a kismamák, szülők, nagyszülők. A közeljövőben tovább bővítik a kínálatot, délutáni tudománynépszerűsítő előadásokat is szerveznek a Benedek-karon.

Szeress, nevelj okosan! – ezzel a mottóval indította el októberben a szülők egyetemét a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara. Mint arról a Soproni Témában beszámoltunk, az országosan is egyedi kezdeményezés lényege, hogy a gyermeket váró kismamák, a szülőkés a nagyszülők vendéghallgatóként részt vehetnek bizonyos előadásokon. 14 oktató vállalta, hogy beengedi a szülőket nagyelőadásaira, így ők 18 tantárgy közül választhatnak.

– A programra összesen több mint 30 érdeklődő regisztrált, és közülük jó néhányan aktív résztvevői az előadásoknak

– tájékoztatott Kissné dr. Zsámboki Réka dékánhelyettes. – A vendéghallgatóink rendkívül érdeklődők, értő figyelemmel hallgatják az előadásokat. Népszerűek az általános pedagógiai, pszichológiai, óvodapedagógiai és fejlesztőpedagógiai témák, de a résztvevők szívesen hallgatják a módszertani, gyakorlati szakterülethez kötődő, speciális ismereteket nyújtó kurzusokat is. Az oktatóink is kiemelt figyelemmel készülnek az órákra, és lelkesen számolnak be arról, hogy az előadásaikon vendéghallgatókat is köszönthettek.

A tervek szerint tavasszal is folytatódik a szülők egyeteme, előtte viszont még visszajelzéseket kérnek a mostani kurzusokon részt vevőktől, így a közös tapasztalatok alapján, az igényekhez alkalmazkodva alakítják majd a programot.

– Többen jelezték, hogy a délelőtti, napközbeni időpontokra nehezen tudnak eljönni, így számukra – és minden kedves érdeklődő számára – novemberben már délutáni tudománynépszerűsítő előadást is szervezünk – folytatta Kissné dr. Zsámboki Réka. – Az első előadónk prof. dr. Héjj Andreas, a Pécsi Tudományegyetem és a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem oktatója lesz, aki neves pszichológusként az emberi viselkedés evolúciós gyökereit kutatja, izgalmas előadásának címe: „Kifizetődik-e a szépség?”. Ez a program november 26-án 16 órakor kezdődik Benedek-karon.

A jövőben további hasonló előadásokat is terveznek a szakemberek például a gyermeki személyiségfejlődést befolyásoló önbeteljesítő jóslatokról, az internetes közösségi oldalakkal összefüggő új adatvédelmi rendelkezésekről, vagy a lego építőelemekben rejlő matematikai tapasztalatszerzési lehetőségekről.

Kapcsolódó cikkek