Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

13. Múzeumok Őszi Fesztiválja – Sopron volt a házigazda

Szenzációs örökségünk

| Cziráki Viktória | Panoráma

Félidejéhez érkezett a 13. Múzeumok Őszi Fesztiválja. A programsorozathoz ezúttal is csatlakozott Sopron – a „Szenzációs örökségünk” alcímet viselő rendezvényen a város muzeális intézményei mutatkoztak be.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyar Turisztikai Ügynökség a múzeumok őszi fesztiváljának vidéki programjait népszerűsítendő tanulmányutat szervezett Sopronba. A túrán bemutatkozott a Múzeumpedagógiai nívódíjas és Az év kiállítása-díjat elnyert Macskakő Gyermekmúzeum, majd egy különleges felfedezőtúrára invitálták a résztvevőket az egykori soproni villamos nyomában. A délután során a Várhelyen Mrenka Attila régész és Taschner Tamás idegenvezető egy kelta túra keretében tartott előadást a vaskorszakról. – Másfél évtizedes múltra tekint vissza az őszi fesztivál, idén 150 múzeumban 1500 program várja az érdeklődőket – mondta el a Soproni Témának dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese. – Központi témánk a szenzációs örökség. Az örökségre mint kifejezésre sokszor úgy asszociálnak, hogy az valami régi és unalmas dolog. A múzeumba járás az óvodások–kisiskolások számára a közoktatás kereteiben valósul meg. Fontos célunk a kamaszokat és fiatal felnőtteket és megszólítani, az ő nyelvükön „tálalni” kulturális értékeinket.

Az egész napos programot sajtótájékoztató zárta, ahol a házigazda, dr. Tóth Imre igazgató bemutatta a Soproni Múzeum idei programkínálatát, kapcsolódását a múzeumok őszi fesztiváljához, valamint kitért az eddig megtartott fesztiválprogramjaik sikerére is.

Sopron város képviseletében dr. Farkas Ciprián tanácsnok adott tájékoztatást a város kulturális és turisztikai fejlesztéseiről, valamint szót ejtett a programturizmusról és az ebben kiemelkedő szerepet vállaló muzeális intézményekről.

A múzeumok őszi fesztiválja november 11-ig tart, további információk kaphatók a www.oszifesztival.hu oldalon. 

A soproni programok

A helytörténet szórakoztató címmel Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum fotó-adattárosa tart előadást október 26-án 17 órától a Fabricius-házban. A Soproni Evangélikus Múzeum olyan köteteket mutat be az elemlámpa fényében, amelyek az állandó kiállításban nem láthatók. A program október 29-án 18.30-kor kezdődik, előzetesen regisztrálni a sopron.gyujtemenyek@lutheran.hu e-mail-címen kell. Szintén az evangélikus múzeum szervezi a Gyere és légy kreatív című Márton-napi játszóházat. Az óvodásokat és kisiskolásokat október 30-án 9.30-tól várják a Színház utca 27-be. A soproni villamos útján haladó felfedezőtúrán pedig egészen november közepéig részt lehet venni, a játék a Cédrus Könyvkereskedésből indul.

Kapcsolódó cikkek