Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Szabályok a fák telepítése előtt – legyen közös megoldás!

| P. Horváth László | Panoráma

Az ősz a fák, a cserjék, a bokrok telepítésnek is az időszaka. Ha jól dolgozunk, és az időjárás is kegyes, akkor hamarosan megkóstolhatjuk a termést, vagy gyönyörködhetünk a nyíló virágokban.

Néhány szabályt fontos betartani, hogy elkerülhetőek legyenek az olyan bosszantó esetek, mint amikor átlóg a fa ága a szomszédhoz. Később ez bizony rengeteg vita forrása lehet. Ugyancsak nézeteltérés lehet abból, hogy ki szedheti le az átnyúló ágakról a termést. Szerkesztőségünket megkereső olvasónk kérésére jártunk utána a témának. 

– Sopron önkormányzata a településkép védelméről szóló önkormányzati rendeletében szabályozza a növények és a fák magasságára és telepítésére vonatkozó ültetési távolságot – közölte a Soproni Témával dr. Sárvári Szabolcs jegyző. – Ez azt is tartalmazza, hogy 2,5 méternél magasabbra nem növő díszcserjét, sövényt, örökzöldet, gyümölcsbokrot, szőlőt tilos az ingatlan határától fél méternél kisebb távolságra ültetni. A három méternél magasabbra nem növő gyümölcsfa, díszfa vagy örökzöld esetében ez a határ egy méter. A felsoroltaknál nagyobb növények esetében pedig már három métert kell elhagyni.

A jegyző így folytatta: a szomszéd telekre átlógó sövény megnyírása vagy az átlógó, leeső gyümölcs összeszedése kérdéskörében nem az önkormányzati rendelet, hanem a szomszédjogok és a tulajdonjog korlátainak szabályairól szóló törvény rendelkezik. A jogszabályban megállapították, ha a telekhatár növény vagy fa, akkor az ingatlan tulajdonosai közösen jogosultak azt használni és gondozni. A növény és terménye egyenlő arányban illeti a szomszédos ingatlanok tulajdonosait.

Az ingatlan területére átnyúló ágak és gyökerek levágására akkor jogosult valaki, ha mindez akadályozza a saját telkének használatát, és a szomszéd a felszólítás ellenére sem szünteti meg ezt az állapotot. A mi telkünkre hulló, leeső gyümölcs csak akkor szedhető össze, ha azt a növény tulajdonosa elmulasztja megtenni. A törvény szerint kötelesek vagyunk beengedi a szomszédot az udvarunkba, kertünkbe, hogy a termést összegyűjtse és hazavigye. Persze mindkét fél, azaz az ingatlantulajdonosok számára az a legjobb, ha közösen megegyeznek ebben a kérdésben, jogi ügy akkor lehet a dologból, ha mindez nem sikerül. A közterület esetében is ugyanez a szabály.

Olvasóink kérdéseinek megválaszolását a kerítésépítés szabályainak ismertetésével folytatjuk.

Kapcsolódó cikkek