Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sütemények békebeli miliőben
Tavaly kívülről-belülről megújult a Dömötöri cukrászda a Széchenyi téren. Fotó: Filep István

1992-ben nyitotta meg cukrászdáját a Széchenyi téren Dömötöri László

Sütemények békebeli miliőben

| Köves Andrea | Panoráma

Harmincadik születésnapját ünnepli Sopron ikonikus cukrászdája, a Dömötöri cukrászda, ahol mind a mai napig békebeli hangulat és felejthetetlen ízek várják a betérőket.

Egy napsütéses délelőttön ülünk le a teraszon a cukrászda tulajdonosával, Dömötöri Lászlóval egy születésnapi beszélgetésre, előttünk mi más lehetne, mint egy-egy csésze illatos, habos kávé és egy kis üdítő jeges nyalánkság.

– Amikor ide leülök egy-egy családi, baráti beszélgetésre, valahogy mindig úgy érzem: kicsit visszacsöppenek a nyugalom szigetére.

– Ezt örömmel hallom, hiszen pontosan ez a célunk: visszacsempészni a mindennapokba, a rohanásba a nyugodt, egymásra figyelős időtöltést, amelyet egy-egy finom sütemény, egy-egy gombóc, gondosan elkészített fagylalt elfogyasztása tesz még teljesebbé.

– Mennyire tűnt merész vállalkozásnak a rendszerváltás után egy cukrászdát nyitni?

– A történetünk ennél régebbre nyúlik vissza. Családi vállalkozásként elsőként a Lövér körúton nyitottunk még a nyolcvanas években egy fagyizót, azt követte a Szent György utcában az abban az időben nagy népszerűségnek örvendő Carpigiani fagylaltozó. A rendszerváltás után úgy láttuk, hogy lenne igény egy még nagyobb, szélesebb kínálatú, igényes cukrászdára, így nyitottuk meg 1992-ben a mostani üzletet itt, a Széchenyi téren.


– Az elmúlt harminc évben nemcsak a technológia fejlődött, de a fogyasztói ízlésben is sok változás történt. Mennyire követte mindezt a cukrászda?

– Rengeteg minden átalakult, valóban. Bár követtük ezeket a változásokat, de csak finoman, hiszen megmaradtunk a hagyományos, polgári cukrászdának. Ugyan kínálunk süteményeket, fagylaltot mentes változatokban is, de továbbra sem ez a fő profilunk. Nálunk még a békebeli sütemények, ízek a mértékadóak. Mind a mai napig sokan keresik a hagyományos, dús habú krémest vagy éppen az én kedvencemet, a házi zserbót.

– Kevés vendéglátóhely tudja elmondani, hogy a járványügyi helyzet nem rendítette meg alapjaiban. Mi jellemzi ezen a téren a jubiláló cukrászdát?

– Nem volt egyszerű ez a két év, de nálunk nem voltak elbocsátások, és nem rendültünk meg, köszönhetően annak, hogy összetartó, remek csapat dolgozik nálunk, többen a kezdetektől tagjai a gárdának, illetve megbecsüljük a törzsvendégeinket, akik elsősorban soproniak.


– A születésnapot miként ünnepli a cukrászda?

– Tavaly kívül-belül megújultunk, egy az országban is egyedülállónak számító látvány fagylaltgépet vásároltunk, és beszereztünk egy retró, olasz, fagylaltos, piros kiskocsit is. Egész nyáron stílusosan harmincszázalékos akciókat kínálunk, játékokat, programokat szervezünk. Ám a legnagyobb ajándék nekünk az, ha egy-egy szép nyári napon elégedetten ülnek vendégeink az árnyékos teraszon egy-egy finom kávét, süteményt vagy fagyikelyhet fogyasztva.


Kapcsolódó cikkek