Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Storno a művész kéményseprő

| Pluzsik Tamás | Panoráma

Kétszáz évvel ezelőtt, 1821 februárjában született Kismartonban idősebb Storno Ferenc, a magyar historizmus egyik legnagyobb munkásságú restaurátora. Ő és az utódai a maga nemében páratlan magángyűjteményt hagytak ránk.

„Családom az olasz–svájci Tessin tartományban fekvő Solduno helységből származik. Dédapám onnan ment az előző század elején Bécsbe, majd a bajorországi Landshutba, ahol megtelepedett és városi kéményseprő lett.” Így kezdődik idősebb Storno Ferenc német nyelvű önéletrajzi írása, melyből egyebek mellett azt is megtudhatjuk, hogy a fentebb említett dédapjának összesen 25(!) gyermeke született, 24 fiú és mindössze egy lány, akik közül azonban csak nyolcan élték meg a felnőttkort. „Apám feleséget úgy talált magának, hogy bátyjához utazván Mitrovitzba, eljutott Kismartonba, ahol is megismerkedett anyámmal, akivel össze is házasodtak az 1819. évben. Így jöttem én Kismartonban a világra, bár mégsem itt nőttem fel, mert szüleim abban az esztendőben, amikor hároméves lettem, elhatározták, hogy visszaköltöznek Bajorországba, hazai földre.” – folytatódik az 1868-ra datált önéletírás.

Idősebb Storno Ferenc korán elvesztette az édesapját, a mostohaapja pedig nem támogatta ambícióit, hogy esetleg a művészetpártoló I. Lajos bajor király udvarában képezze tovább magát, a végcél pedig a híres müncheni művészeti akadémia lett volna. Mindezek helyett kitanulta a kéményseprő-mesterséget, majd miután édesanyját is elvesztette, „nehéz szívvel vándorbotot fogott” a kezébe, és kisebb-nagyobb kitérőkkel eljutott szülővárosába, ahol már ismerősre nem talált, így hát azt tervezte, hogy Pozsonyon át Pestre megy. Ekkor történt az a regényes véletlen, aminek köszönhető a Storno család sopronisága. Elhagyva Kismartont, egy vélhetőleg nagyothalló asszonytól megkérdezte, hogy melyik út vezet Pressburgba, vagyis Pozsonyba, de a nő Pressburg helyett Ödenburgba, Sopronba irányította. „…és így Pozsony helyett Sopronba vezetett utam, hogy azután végképp itt is maradjak.” 1848 júniusában megnősült, és a kéményseprő-mesterség gyakorlása mellett elkezdődött eseményekben és művészi munkákban gazdag élete, melynek egyik kiemelkedő állomása volt a Szent Mihály-templom felújítása. Fontos szerepe volt a régi városháza lebontásakor a Sopron jelképének számító Tűztorony megóvásában, megmentésében is. Élete utolsó éveit betegeskedve, Fő téri házának régiségei között töltötte, 86 éves korában, 1907. január 29-én halt meg.


Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...