Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Sopronért emlékérem dr. Tárkányi Sándornak
Dr. Tárkányi Sándor (j) a soproni zsidóság történetét kutatja. Fotók: Filep István

Idén július 3-án a Hűségkapunál adták át a városi kitüntetéseket

Sopronért emlékérem dr. Tárkányi Sándornak

| Panoráma

Újságunkban hétről hétre bemutatjuk a városi kitüntetetteket, ezúttal a Sopronért emlékérmeseket.

Dr. Tárkányi Sándor 1971. december 25-én született Kolozsváron. Építészeti tanulmányait Győrben majd Pécsen folytatta. 2010-től Sopron történelmi belvárosának műemléki felügyelőjeként dolgozik. Kutatási területe a soproni belváros és a Várkerület építés- és társadalomtörténete, a témával kapcsolatos tudományos publikációi a Soproni Szemlében jelentek meg. A helytörténeti kutatásai során került közelebbi kapcsolatba a soproni zsidóság történelmével, és lett ennek az egyik legavatottabb szakértője. Munkájának gyümölcseként két könyv és egy állandó helyi kiállítás jött létre, Elfeledett soproniak címmel.

Kapcsolódó cikkek

Film a soproni hősökről

Film a soproni hősökről

2021. 10. 20. | Elek Szilveszter

Akik a hazára voksoltak – Sopron 1921 címmel forgatnak dokumentumfilmet a soproni népszavazásról és az azt övező eseményekről. A kultikus helyszíneken játszódó produkció helyi szakemberek és hagyományőrzők összefogásával valósul meg.

Bányapénz és sörtikett

2021. 10. 20. | Pluzsik Tamás

Unger Emil jutaloméremmel tüntették ki dr. Szemán Attila régész–történészt, a Soproni Múzeum Központi Bányászati Múzeumának főmuzeológusát. Az elismerést a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Sopronban megrendezett vándorgyűlésén vette át a szakember.