Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron neve jól cseng
– Az emberek ma már élményekre, attrakciókra vágynak. Lehetőség szerint egy helyen – mondta Horváth Vilmos. Fotó: Griechisch Tamás

Horváth Vilmos: A turizmus kiemelt terület

Sopron neve jól cseng

| P. Horváth László | Panoráma

Sopronnak is fel kell készülnie a turizmusban zajló változásokra: az emberek ma már élményekre vágynak, szeretnének mindent egy helyen megkapni. A város és térsége adottságai jók, ezeket kell kihasználni.

– A turizmusban országos szinten kifejezetten jó év volt az idei. Nőtt mind a költés összege, mind a vendégéjszakák száma – mondta lapunknak Horváth Vilmos, a soproni iparkamara elnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara turizmusért felelős alelnöke. – Budapest főként a külföldiek körében kedvelt, vidéken pedig a hazai turisták száma a meghatározó. Köszönhető ez a kormányzat azon törekvésének, hogy az embereknek jusson idejük és lehetőségük a pihenésre. Jól látható, hogy a SZÉP kártya bevezetése óta milyen fejlődés történt az ágazatban. Egy-egy hosszú hétvégén megtelnek a szállodák, mind többen engedhetik meg maguknak, hogy például vasárnap közösen menjenek el ebédelni. Az így felszabadult időt pedig a családjukkal tölthetik.

Horváth Vilmos felhívta a figyelmet: a turizmus folyamatosan változik, mindig új kihívásoknak kell megfelelni.

– Az emberek ma már élményekre, úgynevezett attrakciókra vágynak – tette hozzá a turisztikai szakember. – Lehetőség szerint szeretnének mindent egy helyen, de legalábbis kis távolságon belül megkapni: pihenni, wellnessezni, művelődni, sportolni. Sopron és környéke adottságai e szempontból kifejezetten jók, a kormányzat nem véletlenül minősítette kiemelt turisztikai övezetté a térséget. A város szomszédságában lévő, az egyiptomi kőtemplomokra emlékeztető barlangszínház, illetve a bent játszott minőségi előadás jó hívószó. Emellett gyakorlatilag a belvárosból elérhető a Fertő tavat körbeölelő kerékpárút – a sportolási lehetőség is adott. A tervezett múzeumi negyed pedig a kulturális igényeket elégítheti ki. A közelben van Fertőd és Nagycenk is, az ottani kastélyok nagy művészi értéket képviselnek. S szót kell még ejteni a borról is: a bor–gasztronómiában is nagy lehetőségek vannak. A Fertő tavon jelenleg is folyamatban van az ország legnagyobb turisztikai beruházása. Teljesen megújul a vízpart, új csónak- és vitorláskikötő, a kor minden igényének megfelelő szálloda épül, de lesz nagy egybefüggő zöldfelület is. A programok mellett természetesen szép szállodákra, panziókra is szükség van. A kormányzat által meghirdetett Kisfaludy-terv éppen ezen szálláshelyek felújítását célozza meg.

Megtudtuk, a tapasztalatok szerint az emberek főként olyan helyekre mennek, amelyek két órán belül elérhetőek. Az M85-ös gyorsforgalmi út Budapest és Bécs felé is új lehetőséget nyit meg. A két fővárosból két óra alatt el lehet jutni hozzánk. – A feladat az, hogy az itteni értékekkel, turisztikai attrakciókkal megismertessék hazánk és a térség lakosait. Sopron neve napjainkban is jól cseng, ezt ne hagyjuk veszni! – zárta ­Horváth Vilmos.

Kapcsolódó cikkek