Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Rendőrségi sorozat

Segítség az áldozatoknak

| Czetin Zoltán | Panoráma

Egy bűncselekmény áldozatának sok mindennel meg kell küzdenie: a károk helyreállítása mellett ott a lelki teher, de bonyolult jogi kérdések is felmerülhetnek. Utóbbiak kezelésében biztosan tud támogatást adni az áldozatsegítő szolgálat.

Február 22. a bűncselekmények áldozatainak világnapja – ennek apropóján az áldozatsegítésre hívja fel a figyelmet a Soproni Rendőrkapitányság.

– Ma már, ha büntetőeljárásban kerülünk kapcsolatba egy áldozattal, akkor automatikusan felajánljuk neki, hogy vegyen részt az áldozatsegítésben, amihez adunk hivatalos igazolást is – kezdte Babelláné Lukács Katalin őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság áldozatvédelmi referense. – A szolgálatnál lelki és jogi segítséget mindenkinek tudnak adni, de krízishelyzetben azonnali pénzügyi támogatás is igényelhető. Azt tapasztaljuk, hogy mindegyikre nagy szükségük van az embereknek, hiszen minden egyes bűncselekmény megviseli az elszenvedőjét. Fontos, hogy aki krízishelyzetbe került, az ne maradjon egyedül.

A szakembertől megtudtuk: ha valaki a rendőrségen még nem kéri a segítséget, de később meggondolja magát, akkor is csatlakozhat a programhoz. A 80/225–225-ös, 24 órán át ingyen hívható telefonszámon elérhetőek az áldozatsegítő szolgálat munkatársai.

– Pozitívak a visszajelzések, nagyon hasznos gyakorlati tanácsokat is kapnak az áldozatok – tette hozzá Babelláné Lukács Katalin. – Például ha valakinek ellopják az iratait, akkor jogi és adminisztratív jellegű kérdések is felmerülnek a pótlás során, ezekre is választ kapnak, de nem elhanyagolható az érzelmi támogatás sem.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...