Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Panoráma

Hírek

Panoráma

Világító „Vasútállomás” felirat

Új arculati elemmel fogadják az utazóközönséget a GYSEV Zrt. felújított állomásai. Sopron mellett Répcelakon és Porpácon már a világító „Vasútállomás” felirat díszíti az állomást, de hamarosan Kapuváron, Fertőszentmiklóson és Csornán is megjelenik a szöveg és a logó.

Városi hírek

95. születésnap

Virágcsokorral köszöntötte 95. születésnapja alkalmából Vörös Istvánné Klári nénit Stöckert Tamás. Az önkormányzati képviselő átadta Sopron polgármestere, valamint Orbán Viktor miniszterelnök oklevelét. Klári néni a mai napig is aktív, 90 éves koráig biciklivel közlekedett, nyugdíjas egyetemre jár. Három fia, 7 unokája, tucatnyi dédunokája van. A szépkorú asszony a kezdetektől fogva résztvevője a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján tartott megemlékezéseknek. Az 1919-ben kivégzett Szántó Róbert főhadnagy ugyanis Vörös Istvánné édesanyjának testvére volt.


Zöld Sopron

Székfoglaló az akadémián

Megtartotta székfoglaló előadását prof. dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rector emeritusa a Magyar Tudományos Akadémia nagytermében. Az MTA közelmúltban megválasztott levelező tagja a tudományos eseményen „Szövetséget kötök veletek, …, és minden élőlénnyel, amely veletek van: a madarakkal, a háziállatokkal, s az összes mezei vaddal” című értekezését adta elő.

Búcsúzik a rózsakert

A szezon utolsó rózsacsokrát Cziráky Margit hercegné sírjára tették – adta hírül az Eszterháza központ. A népszerű fertődi Cziráky Margit Rózsakert idén is bezárt a téli szezonra, a tervek szerint 2023 májusában fogadja újra a látogatókat.

Szünetel a vízbekötés

Fagyveszély miatt 2023. február 28-ig vízbekötéshez kapcsolódó szakipari munkát nem végez a Soproni Vízmű Zrt. A cég kéri, hogy mindenki gondoskodjon a téli időszakban a vízmérő és a házi (belső) vízvezeték-hálózat fagy elleni védelméről.

Kultúra, művészetek

Tánccal ünnepelnek

Két felvonásos táncművel készül az ünnepekre a Pro Kultúra – a Porka havak című darabot hétfőn mutatták be először a Liszt-központban. Az előadás első, a Havon delelő szivárvány című felvonása az elveszett, majd újra megtalált szerelemről szól, a második, Szívünk legyen most a jászol című részben egy falusi közösségben születendő gyermek várása fonódik össze a szent család történetével. Az első tánc koreográfusa Alexej Batrakov, a zeneszerző ­Szarka Gyula előadóművész. A második rész koreográfusa Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője, a zenét Varga Gábor dzsesszzongorista komponálta.

A darabot bemutató sajtótájékoztatón Kóczán Péter, a Pro Kultúra ügyvezetője kiemelte: nagy öröm, hogy a színház bezárása ellenére a munkatársak szorgalmának köszönhetően a Liszt-terem színpadán be tudják mutatni a táncművet. 

Soproni advent 

Idén is lesz adventi vásár Sopronban. November 25. és december 24. között a Mária-szobornál várnak minden érdeklődőt a város karácsonyfája mellett.

Az energiaválság miatt ezúttal a korábbi évekhez képest kisebb területet foglalnak el az árusok, a vásár kiépítési és működtetési költségeit pedig maguk a kitelepülő vállalkozások finanszírozzák. A vásár területén ezúttal is energiatakarékos, LED-es világítótesteket és ünnepi fényeket használnak. A hagyományoknak megfelelően minden adventi vasárnap 18 órakor gyújtják meg a gyertyát a koszorún, és ezúttal is meghirdetik az adventi rajzpályázatot. További részletek: www.prokultura.hu 


Sport

Sportesemények és turizmus – Sopron a vb-n jól vizsgázott

A sportturizmus aktuális kérdései címmel szerveztek kerekasztal-beszélgetést múlt szerdán a turizmus klubban, a Soproni Egyetem Ligneum Látogatóközpontjában. A rendezvényen részt vett Csiszár Szabolcs, Sopron sportért felelős alpolgármestere is, aki a női kosárlabda Euroliga és a vizes világbajnokság 2022-es soproni rendezvényeinek szervezésekor szerzett tanulságokról mesélt a hallgatóságnak.

A beszélgetést Pappné dr. Vancsó Judit vezette, beszélgetőpartner volt még dr. Stocker Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, valamint dr. Laczkó Tamás, a Pécsi Tudományegyetem docense.

Készül a válogatott

Sérülés miatt Kleinheisler László (NK Osijek) kikerült a magyarlabdarúgó-válogatott novemberi keretéből, a Mol Fehérvár középpályása, Dárdai Pál viszont bemutatkozhat – közölte vasárnap este az MLSZ.

A 23 éves ifjabb Dárdai Pál személyében újoncot avathat a válogatott, ha pályára lép a luxemburgiak vagy a görögök ellen. A fehérvári játékos 12 évvel édesapja, a később szövetségi kapitányként is dolgozó, 61-szeres válogatott Dárdai Pál utolsó válogatott meccse után léphetne pályára a nemzeti csapatban.

Ugyancsak vasárnapi változás, hogy Loic Nego (Mol Fehérvár) és Bolla Bendegúz (Grasshoppers) is kikerült a keretből sérülés miatt, utóbbi helyére a szintén fehérvári Schön Szabolcs került be, így Fiola Attilával együtt három fehérvári játékos készülhet a válogatottal az év utolsó két válogatott meccsére. Dzsudzsák Balázs a Luxemburg elleni mérkőzés után, a görögök elleni hazai mérkőzésre csatlakozik a kerethez.

Az első felkészülési meccset csütörtökön 20 órától Luxemburgban játssza a magyar csapat, a hazai összecsapás a görögök ellen vasárnap 20.15-kor kezdődik.

Fucsovics újra a top 100-ban

Fucsovics Márton nyerte meg a pozsonyi, 68 ezer euró összdíjazású kemény pályás challenger tenisztornát, mivel a vasárnapi magyar házidöntőben legyőzte Marozsán Fábiánt. Fucsovics számára azzal, hogy bejutott a döntőbe, gyakorlatilag biztossá vált, hogy főtáblás lesz a januári Australian Openen, a pozsonyi tornagyőzelemmel pedig visszakerülhetett a top 100-ba, ahonnan október végén csúszott ki.

Negyedik hokisok

A negyedik helyen végzett a magyar jégkorong-válogatott a budapesti Sárközy Tamás emléktornán, miután a vasárnapi zárónapon 2–1-re kikapott az ukrán csapattól. A tornát az olaszok nyerték, miután büntetőkkel verték a franciákat.

Soproni fiatalok

Videopályázat

Átadták a Soproni Gyógyközpont szív világnapja kapcsán meghirdetett videopályázatának díjait. Egyéni kategóriában Sztahovszky Dániel: Kardio maci válaszúton című kisfilmje, csapatkategóriában Dongó Petra és Bátyi Dorka kisfilmje nyerte el a szakmai zsűri tetszését. Az átadón dr. Molnár Sándor, a kórház főigazgatója, valamint dr. Komornoki László, a Soproni Erzsébet Kórházért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a pályázat zsűrielnöke köszönte meg a fiatalok munkáját. A nyertes pályázók videotechnikai kellékeket kaptak ajándékba. A díjazottak munkáit megnézhetik a Soproni Téma Facebook-oldalán.

Szóbeli érettségi

A középszintű szóbeli érettségikkel folytatódik az őszi vizsgák sora. November 10. és 14. között 96 helyszínen több mint 9800 diák vett részt az emelt szintű vizsgákon, a középszintű szóbeliket november 21. és 25. között tartják. Bár október–novemberben hagyományosan jóval kevesebben érettségiznek, mint a tavaszi időszakban, így is több ezer diák jelentkezett a megmérettetésre. Közben lezárult a felsőfokú keresztféléves képzésekre is a jelentkezés – november 15-ig lehetett elektronikusan beadni az űrlapokat. 

Alkotó diákok tárlata

Megnyitották az idén tizenötödik alkalommal megrendezett Alkotó diákok tárlatát a Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Technikum aulájában. A kiállítás alapgondolata, hogy bármely szakma gyakorlása alkotótevékenységet jelent, a tárlat célja pedig, hogy a pályaválasztó általános iskolások és szüleik láthassák, hogy milyen munka zajlik az iskolában. A művészeti osztályok mellett a fodrászok, kozmetikusok, kéz- és lábápolók, informatikusok, divatszabók, a faipari és építőipari szakmát gyakorlók is bemutatkoznak ezen a kiállításon. A megnyitón köszöntőt mondott Poórné Maksa Anna, az intézmény oktatási igazgatóhelyettese, dr. Farkas Ciprián polgármester, a tárlatot Jakabné Tóth Márta, a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke nyitotta meg, a rendezvényen részt vett Kuntár Csaba, a Soproni Szakképzési Centrum főigazgatója, valamint Mágel Ágost önkormányzati képviselő. A tárlat november 23-ig látható. Fotó: Filep István


Sztárok itt és ott


Buli van! – zenei ajánló: Sopronba jönnek a betyárok!

November 19., szombat 17.30, Búgócsiga Akusztik Garden, vendég: Mordái 

A Bohemian Betyars idén is ellátogat Sopron szívébe, hogy elhozza a hamisítatlan betyárhangulatot helyi rajongóinak. A népszerű banda őrületes tempóval és forró balkáni melódiákkal készül megtölteni a Búgócsigát november 19-én.


    



Kapcsolódó cikkek