Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Raktárból temetőkápolna
A Szent Jakab-temetőkápolna felújítása évek óta tart

A templomok története, rejtett és látható kincseik

Raktárból temetőkápolna

| Bertha Ágnes | Panoráma

Sopronban évszázadok óta békésen megfér egymás mellett több vallási közösség és templom. Sorozatunkban bemutatjuk a város templomait, történetüket, érdekességeiket, rejtett vagy látható kincseiket, valamint terveiket.

A Szent Mihály-templom déli oldalánál megbújva áll csendesen a több mint 600 éves Szent Jakab-temetőkápolna. Miután a Szent Mihály-temetőt – melyet a korai középkor óta kerítéssel vettek körül – erődítésjellege miatt nem lehetett tovább bővíteni, szükség volt egy csontházra, melynek kriptájában továbbra is megszentelt helyen nyugodhattak a régi sírok kiemelt csontjai. Ezért épült a 13. század közepén a Szent Jakabról elnevezett kápolna, a román stílusból a gótikába való átmenet egyik nevezetes hazai példája. Nyolcszögletű alaprajza – melyhez háromoldalas kis szentély csatlakozik – és bordáinak tagolása román stílusú, de csúcsívei már éreztetik a gótikus stílust. Különleges értéke a román kori kőfaragás a kapu timpanonján: egy életfa áll középen és annak két oldalán egy-egy sárkányfigura egymással szemközt.

A kápolnát 1608–1674. között a Szent Mihály-templommal együtt az evangélikusok használták, a katolikus visszavétel alkalmából újraszentelték. Később csak raktárként, illetve lőszer tárolására szolgált, míg Prímes György városplébános 1748-ban elrendelte a kápolna újbóli rendszeres istentiszteletre való használatát. Új ol­­tárképet is festetett: a Szent Ja­­ka­bot ábrázoló alkotást Dorff­­maister Istvánnak tulajdonítják. Nem sokáig tartott a szakrális funkciója: a 19. században templomi felszereléseket raktároztak benne. Póda Endre városplébános mentette meg a lebontástól, majd Storno Ferenc segítségével restaurálták a század második felében. Storno Ferenc tárta fel a kápolna középkori festését is. Valószínűleg ekkor kapott Zsolnay-kerámiás tetőzetet, amely a 20. század második felének zűrzavarában eltűnt.

– A Szent Jakab-kápolna napjainkban ravatalozóként működik, és folytonos karbantartás mellett nyeri vissza szépségét és hirdeti Isten dicsőségét – tudtuk meg Horváth Imre vá­­ros­­plébánostól. – 2010-ben megújult a teljes tetőzet, a kö­­zel­­jövőben pedig – párhuzamosan a Szent Mihály-templom felújításával – megszépülhet a lépcsőzet is, valamint tervezzük, hogy az ablakokat színes üvegablakra cseréljük. Már fel is vettük a kapcsolatot egy budapesti művésszel.

Kapcsolódó cikkek