Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Rabul ejt a Fertő tó

Az átlagosnál 35 centiméterrel alacsonyabb a vízállás

Rabul ejt a Fertő tó

| P. Horváth László | Panoráma

Olyan alacsony a Fertő tó vízszintje, hogy a fertőrákosi kikötőben lévő egyik nagy hajó az iszapban ragadt. A szakemberek szerint az átlagosnál kevesebb víz a tó élővilágára nincs rossz hatással.

A Fertő tó rabul ejt – Nemes Árpád hajókapitány esetében szó szerint is igaz ez a kijelentés.

– A hajózási szezon végén az utolsó csoporttal tartottam Ausztriából a fertőrákosi öböl felé, amikor a kikötőhöz közeledve láttam, hogy nagyon kevés a víz a mólónál – idézte fel a minap történteket Nemes Árpád, aki tavasztól őszig sétahajós utakat szervez és vezet a Fertő tavon. – Annyit sikerült elérnem, hogy félig beálltam a dokkhoz, az utasok pedig épségben leszálltak. A hajót hárman kézi erővel húztuk be a végleges helyére. Óvatosan kellett dolgozni, mert félő volt, hogy ismét „felül” az alja, és a hajó teste elakad az iszapban. Végül sikerült kikötni.

Nemes Árpád másnap visszament a kikötőbe, s ekkor döbbenten tapasztalta, hogy tovább apadt a víz. A 22 méter hosszú és 18 tonna súlyú hajó magával rántotta azokat az oszlopokat is, amelyekhez kikötötték, így azok is kitörtek a helyükről.

– Harminc éve hajózom, de korábban ilyet még nem tapasztaltam – emlékezett vissza a kapitány. – Az alacsony vízállást a tó magyar oldalán két tényező okozhatta. Egyrészt az elmúlt hetekben nem esett eső, másrészt az erős déli szél a vizet az ausztriai partok felé sodorta. Bízom abban, hogy nem tart sokáig ez az állapot, és a hajónak sem lesz komolyabb baja.

A szakemberek szerint a Fertő tóra kimondottan jellemző, hogy ingadozik a vízszintje. A mérések alapján az átlagoshoz képest jelenleg 35 centiméterrel kevesebb víz van a tóban. Ez azonban az élővilágra nincs ­rossz hatással. Mint azt Pellinger Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park ügyvezetője a sopronmedia.hu-nak elmondta, a nyári párolgás során csökken a vízszint. A téli időszakban viszont – amikor ez a jelenség elhanyagolható –, de a csapadékmennyiség nagyobb, a tó vízállása ismét emelkedik.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek