Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Petárdázni tilos!

Petárdázni tilos!

| Cziráki Viktória | Panoráma

December 31. közeledtével megnő az érdeklődés a tűzijátékok iránt, és elkezdődik a tanakodás, hogy milyen fény- és hangjátékkal kellene feldobni a bulit. A petárdázás továbbra is tilos.

– A szilveszter egyik nagy baleseti kockázatát a házi tűzijátékozás jelenti – mondta Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Nem múlhat el szilveszter durrogtatás nélkül, azt azonban nem mindenki tudja, hogy Magyarországon a pirotechnikai eszközök használata szigorú jogszabályhoz kötött. – Csak december 31-én lehet durrantgatni, újév napjától már tilos a megmaradt készletet ellőni. Igyekezzünk ezeket az eszközöket megbízható helyekről beszerezni, eszünkbe se jusson illegális helyről venni, vagy házilag „barkácsolni”! Ittas ember ne gyújtsa be a rakétát, illetve kisgyereknek csak kellő távolságból engedjük, hogy figyelje a tűzijátékot. Ajánlom gyerekeknél a védőszemüveg használatát, erre a célra akár egy napszemüveg is megfelel. 

– Azt sem lehet elégszer elmondani, hogy amennyiben alkoholt fogyasztunk, ne üljünk volánhoz! – tette hozzá a főelőadó. – Nemcsak azért, mert a rendőrség ellenőrizni fog szilveszter éjszakáján, hanem mert az ittas vezetéssel magunkat és a többi közlekedőt is veszélybe sodorjuk. Inkább hívjunk taxit, vagy kérjünk meg valakit, aki nem ivott, hogy fuvarozzon el minket! A jó buli módosult tudatállapot nélkül is jó, így azt javaslom, ne nyúljunk drogokhoz, kockáztatva ezzel bűncselekmény elkövetését. 

Kapcsolódó cikkek

Orbán Viktor: Augusztus 1-től lehet felvenni a harmadik oltást

2021. 07. 19. | MTI

Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e harmadik oltás vagy sem, a WHO is közzétett egy ezzel kapcsolatos szkeptikus állásfoglalást. Félni azonban nem kell ettől, a kormány ugyanis lehetővé teszi a harmadik oltás felvételét, de azt ajánlják, hogy a második oltás után teljen el négy hónap, és a háziorvosok szükség esetén ettől eltérhessenek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Átadták a fertődi Esterházy-kastély felújított nyugati szárnyát

Átadták a fertődi Esterházy-kastély felújított nyugati szárnyát

2021. 07. 19. | MTI

Átadták a fertődi Esterházy-kastély csaknem kétmilliárd forintból felújított nyugati szárnyát, amelyben három kiállítás, az Arcok és tekintetek – Esterházy-képtár, az Esterházy-porcelánkabinet, valamint az Idővonzatok – Modulated Time, Boldi szobrászművész és Incze Mózes festőművész közös tárlata kapott helyet.