Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Példaértékű tettrekészség
Soós Zoltán a Felsőbüki Nagy Pál utcában vette észre a bajba jutott férfit. Azonnal tudta, hogy mit kell tennie. Fotó: Németh Péter

Soós Zoltán: Úgy vélem, minden tőlem telhetőt megtettem

Példaértékű tettrekészség

| P. Horváth László | Panoráma

– Egy pillanatig sem gondolkodtam, amikor megláttam az utcán egy földön fekvő férfit. Azonnal tudtam, cselekednem kell – nyilatkozta lapunknak Soós Zoltán, aki elsőként kezdte a rosszul lett ember újraélesztését.

„Példaértékű tettrekészséget tapasztaltak bajtársaink Soós Zoltán soproni lakostól. Az utcán sétálva egy fekvő embert talált, volt bátorsága megszólítani és megvizsgálni a beteget, miután észlelte, hogy nincs légzése és keringése, megkezdte az újraélesztést, és hívta a mentőket. A mentők kiérkezése után is aktívan részt vett az újraélesztésben. Nagyon köszönjük a munkáját!” – adták hírül a soproni mentők a közösségi oldalukon, ahol a hozzászólók egybehangzóan ismerték el a férfi önzetlen tevékenységét.

– A gyermekemért mentem bölcsődébe múlt szerda délután a Felsőbüki Nagy Pál utcában, amikor az intézmény melletti utcasarkon egy földön fekvő férfit vettem észre – idézte fel lapunknak a történteket Soós Zoltán. – Azonnal éreztem, hogy cselekednem kell, félreálltam az autóval, és rohantam a bácsihoz. A sopronkőhidai fegyházban dolgozom, így tudtam, hogy ilyen esetben meg kell nézni az illető légzését, illetve azt is, van-e pulzusa. Közben pedig hívtam a 112-es segélyvonalat. Ezt követően a soproni mentők irányításával kezdtem meg az újraélesztést. Nagyon hamar kiérkezett az első mentőegység, majd a második kocsi is. A mentést ekkor Bodnár Ádám egykori kollégám vette át.

Soós Zoltán mindvégig a helyszínen maradt, hátha hasznára lehet a szakembereknek, illetve azért is, hogy egy esetleges eljárás során tanú legyen.

– Egy fiatal férfi jött oda hozzám, és segített az elején – folytatta Soós Zoltán. – A mentésirányítás egy okostelefonos alkalmazáson keresztül olyan civilt is a helyszínre riasztott, aki már rendelkezik újraélesztési ismeretekkel. Ő is a segítségünkre sietett. Sajnos, a megfeszített próbálkozásaink ellenére elveszítettük a bácsit. Napokkal az eset után is sokat gondolok minderre, de úgy vélem, minden tőlem telhetőt megtettem.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...