Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Óvatosan az utakon!
Télen különösen fontos, hogy betartsuk a követési távolságot! Fotó: Németh Péter

Óvatosan az utakon!

| Cziráki Viktória | Panoráma

A téli időjárás nagyobb odafigyelést kíván a közlekedőktől, főként az autósoktól. A csúszós utakon vezessünk óvatosan, és tartsuk be a követési távolságot!

Megérkezett a hó, helyenként ónos eső is esik, így nem csoda, ha csúszkáló autókat látunk az utakon. – A megváltozott közlekedési körülményekre nem csupán az autónkat, hanem saját magunkat is fel kell készíteni, hiszen télen teljesen más típusú vezetés szükséges, mint a száraz, jól tapadó aszfalton – mondta el a Soproni Témának Kovács Miklós rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. – Gyakori az utakon a páralecsapódás és az ebből adódó jegesedés. Néhol a nap és a szél felszárítja a burkolatot, de árnyékosabb helyeken, erdő vagy domboldal mellett jeges lehet az út, ami óvatlan vezetés esetén pályaelhagyáshoz vagy frontális ütközéshez vezethet. A követési távolság betartására is érdemes ilyenkor jobban figyelni. A biztonsági öv mindig fontos, de csúszós utakon kisebb erejű ütközésnél életet menthet. 

Kovács Miklós hozzátette, télen, hóban a legfontosabb szabály: nyári gumival vagy nagyon kopott téli gumival ne induljunk el! Ilyenkor különösen lényeges, hogy megfelelően kilássunk az autóból, illetve az is, hogy minket jobban lássanak. Elindulás előtt tehát az alapos takarítás az első, közben érdemes beindítani a motort, ami felfűtheti az utasteret és gondoskodhat a páramentesítésről.

Kapcsolódó cikkek