Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Óvatosan az utakon!
Sok problémát okozhat ősszel a változó tapadóképességű útburkolat is Fotó: illusztráció

Óvatosan az utakon!

| Cziráki Viktória | Panoráma

Ősszel megváltoznak a közlekedési viszonyok. Rövidebb nappalok, eső áztatta utak, ködös reggelek – mindezek növelik a közúti balesetek kockázatát.

Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy az autósok nem a megváltozott időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járművüket. A legtöbb problémát többnyire a változó tapadóképességű útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák. Ezért fontos, hogy megfelelően készítsük fel járművünket, s legyünk tisztában azzal, hogy az őszi közlekedési viszonyok más vezetői magatartást követelnek!

A hetek előrehaladtával egyre korábban sötétedik, ezért gyakrabban kell használni a fényszórókat. Nagyon fontos a világítóberendezés tisztán tartása, az izzók cseréje és a tartalékizzó be­­szerzése. A fényszórók tisztán tartása nemcsak azért fontos, hogy azok optimális távolságot világítsanak be, hanem azért is, hogy más közlekedőket ne vakítsunk el. Sokan ugyanis nem tudják, hogy a szennyezett fényszórófelületek esetenként vakító hatást idézhetnek elő.


A gépjárműveket – főleg hosszabb autóút előtt – ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Az akkumulátor, a gu­­miabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése önmagában nem elég, hiszen a jól működő és „csíkmentesen” törlő ablaktörlő lapátok vagy a megfelelő ablakmosó folyadék egyaránt az őszi közlekedés fontos kellékei.


Ősszel érdemes nagyobb követési távolságot tartani az ilyenkor gyakori utoléréses balesetek elkerülésére. Általában lassúbb haladás és óvatosabb, körültekintőbb közlekedés szükséges ahhoz, hogy megelőzzük a közlekedési baleseteket.


A gyermekek különösen az is­­kolák környezetében vannak nagyobb veszélynek kitéve. Nem árt tudni, hogy esős–szeles időben a gyalogosok általában kevésbé körültekintőek, hiszen a kellemetlen időben – érthető módon – mielőbb célhoz szeretnének érni. Fontos, hogy ősszel munkába menet inkább korábban induljunk el otthonról, mint­­hogy a késéseket nagyobb sebesség megválasztásával akarjuk behozni, mert ezzel veszélyeztetjük nemcsak magunkat, de más közlekedőket is!

Kapcsolódó cikkek