Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Őszi rohanás
Fotóillusztráció: Griechisch Tamás

Őszi rohanás

| Cziráki Viktória | Panoráma

Az iskolakezdés mindig nagy odafigyelést igényel a közlekedőktől. A megnövekedett forgalom miatt nagyobb a balesetveszély, éppen ezért az első hetekben rendőrök segítenek az iskoláknál.

Visszatér az ősz, vele együtt a reggeli rohanás is. Szeptembertől reggelente zsúfoltabbá válnak az utcák az iskolák körül. – Ha úgy döntünk, hogy elvisszük a gyereket, szánjuk rá az időt! – javasolta Babelláné ­Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Kérünk mindenkit, hogy óvatosan vezessen, különösen azért, mert sok gyerek gyalog jár, többen most kezdenek egyedül közlekedni. Tartsuk be a szabályokat, legyünk türelmesek és a kisgyerekekre is figyeljünk! Ne parkoljunk úgy, hogy akadályozzuk a forgalmat, hiszen ezzel másokat is lassítsunk, forgalmi akadályt képezünk. Nem is gondolnánk, de egy rosszul kivitelezett megállással akár száz méteres dugót generálhatunk magunk mögött. 

Az oktatási intézmények környékén az iskolakezdés utáni első hetekben iskolarendőr segíti a közlekedést. – Ha nem sikerült időben elindulni, ne kapkodjunk! Jobb egy beírás az ellenőrzőbe, mint egy esetleges baleset – tette hozzá Babelláné Lukács Katalin. – Ha a gyerek először kénytelen egyedül közlekedni, előtte járjuk be az útvonalakat közösen! Kérjük meg, hogy vezessen a gyerek, győződjünk meg arról, hogy megáll-e, mielőtt lelép az úttestre, körülnéz-e. Csak akkor engedjük egyedül útnak, ha már ismeri a szabályokat!

Kapcsolódó cikkek