Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Orgonakoncertek otthona
Balfon három templom is szolgálta–szolgálja a keresztény vallás követőit, közülük legnagyobb az evangélikus templom

A templomok története, rejtett és látható kincseik

Orgonakoncertek otthona

| Bertha Ágnes | Panoráma

Sopronban évszázadok óta békésen megfér egymás mellett több keresztény közösség és templom. Sorozatunkban bemutatjuk a város templomait, történetüket, érdekességeiket, rejtett vagy látható kincseiket, valamint terveiket.

Balf egyedülálló Fertő-parti település: már 1199-ben említették Farkasd néven egy oklevélben – a regensburgi Szent Wolfgang tiszteletére, aki I. István feleségének, Boldog Gizellának a lel­­ki­atyja volt, és a hagyomány szerint remetéskedett a környéken –, majd 1278-ben Wolf elnevezéssel. A település lakói az elsők között fogadták be Luther tanait, 1578-tól volt evangélikus lelkésze a községnek. A Szent Farkas-templom 1673-ig az evangélikus igehirdetés színtere volt, ekkor az ellenreformáció hatására elvették az egyháztól. A mai evangélikus templom 1795-ben épült fel, de a torony építésére anyagiak hiányában csak 1940-ben került sor. A második világháború idején a településen munkaszolgálatos tábort létesítettek, itt érte a halál többek között Szerb Antalt is. A jóérzésű balfiak mindent megtettek a munkaszolgálatosok körülményeinek enyhítéséért, sok család mentette, bujtatta a zsidókat.  

– 1946 gyászév nemcsak Balf, de minden németajkú település életében – hangsúlyozta Kassai Róbert, az evangélikus egyházmegye balfi gondnoka. – Hiába érkeztek kérelmek a munkaszolgálatosokért sokat áldozó német helyiek megmentéséért, a község lakosságából 1185 főt telepítettek ki, 66-an maradtak, ebből 58 evangélikus, főleg német anyanyelvű. A Rábaközből érkezett evangélikus betelepülők összefogva a helyi németséggel tovább építették a gyülekezetet.

1970-es évek elejéig önálló gyü­­lekezetként éltek a balfi evan­­­­gé­­likusok, azóta a soproni egyházközség leánygyülekezete: anyagilag önállóak, a lelki szolgálatot pedig a soproni lelkészek látják el. A felújításokban nagy segítséget nyújtottak a kitelepítettek, támogatásukkal szépült meg a templom is 2010-re: egy különleges technika segítségével szigetelték az épületet, megújították a padlózatot, az egyedülálló kazettás parkettet, ülésfűtést alakítottak ki. Az 1822-ben Sopronban, König Fülöp műhelyében készült orgona felújítása 1998-ra fejeződött be, dr. Kormos Gyula restaurálta. Az országban csak öt ilyen König-orgona szól, felújítása után orgonahangversenyeknek ad otthont a templom.

– Egyházunk legfontosabb missziós feladata a gyülekezet további építése, fiatalítása – mondta Kassai Róbert. – Ezért igyekszünk minél több ifjúsági programot szervezni, például a világörökségi napon gitárkoncert is felcsendült Fajkusz Attila helyi növendékeinek részvételével. 

Orgona határok nélkül Balfon is

A balfi evangélikus templom másodszor csatlakozik az Orgona határok nélkül elnevezésű rendezvénysorozathoz: augusztus 27-én, vasárnap 19 órakor a Balfi boros találkozón a fer­­tő­­meggyesi (Mörbisch) férfikórus mellett felcsendül az orgona is, Mareen Osterloh és Róth Márton előadásában gyönyörködhetnek az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkek