Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Orbán Viktor: Szigorítunk, bezárjuk az éttermeket, stadionokat és középiskolákat

Orbán Viktor: Szigorítunk, bezárjuk az éttermeket, stadionokat és középiskolákat

| MTI | Panoráma

A főleg osztrák mintát követő szigorítások kedden éjféltől lépnek életbe - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, videóüzenetben. A járvány terjedését korlátozó intézkedéseket kell bevezetni, a maszk viselése már nem elég.

Orbán Viktor hétfői bejelentésében kiemelte, hogy a járvány Magyarországon a járvány felszálló ágban van, ezért a járvány terjedését korlátozó intézkedéseket kell bevezetni. Amennyiben az országgyűlés kedden 90 napra megadja a kormány számára a rendkívüli felhatalmazást és a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor az Operatív Törzs javaslatai alapján szerda 0 órától Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetnek be.

Az intézkedések a következők:

Este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom lép életbe, nyolc órára mindenkinek haza kell érni, kivételek a munkába járás, vagy munkából hazajutás, illetve a rendkívüli esetek.

Minden gyülekezés tilos, az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges, az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

Az üzletek és a fodrászatok, valamint az egyéb kisipari szolgáltatók 19 órakor bezárnak.

Általános rendezvénytilalom lép életbe. Magánrendezvényeken, családi összejöveteleken legfeljebb tíz fő vehet részt. Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi illetve a polgári szertartáson, a szertartáshoz szükséges személyek, a tanuk a szülők és a testvérek vehetnek részt. A temetéseken maximum 50 fő vehet részt.

A szállodák csak üzleti célból fogadhatnak vendéget, turistákat nem.

A sportmérkőzések zártkapusak, szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.

A szabadidős létesítményeket - fittness terem, fedett uszoda, múzeumok, színházak, állatkertek - zárva kell tartani.

A felsőoktatás csak online formában működhet és a kollégiumokat, a felsőoktatási kollégiumokat is be kell zárni. A középiskolákban nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lép életbe. Bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak.

A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat és az óvónőket, a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell.

A Kereskedelmi és iparkamara javaslatára a szállodáknál a november nyolcadikáig történt foglalásokat illetve azok 80 %-át az állam megtéríti, ennek feltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el és a munkavállalók megkapják a fizetésüket. Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti. Ennek feltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el és a munkavállalók megkapják a fizetésüket.

A jelen intézkedéseket 30 napra hozzák és szükség esetén meghosszabbítják.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy nehéz hetek állnak előttünk, de a vakcina már belátható távolságban van. Kiemelte, vigyázzunk a különösen veszélyeztetett honfitársainkra, az idősekre és a betegekre, hiszen így tudjuk megóvni őket a legjobban.


Kapcsolódó cikkek