Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Önzetlen segítők napja
A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta november 27-e a véradók napja Magyarországon. Ilyenkor Sopronban is köszöntik a segítőket. Fotó: Németh Péter

Volt olyan is, aki már több mint 100 alkalommal nyújtotta a karját

Önzetlen segítők napja

| Köves Andrea | Panoráma

A véradókat köszöntötte harmincadik alkalommal a megyeháza dísztermében a Magyar Vöröskereszt Sopron Területi Szervezete a véradók napja alkalmából.

– Mit is tesznek a véradók? – tette fel a kérdést a rendezvényen dr. Őrs Judit, a Sopron Területi Vérellátó Intézet vezető főorvosa, majd a választ is megfogalmazta: – Egyszerűen jót cselekednek, csendben, feltűnés nélkül segítenek ismeretleneken, életeket mentenek.

– Minden tiszteletem a véradóké, akiknek a cselekedete pótolhatatlan – emelte ki dr. Farkas Ciprián. Sopron város tanácsnoka örömmel számolt be arról, hogy a kitüntetett véradók között akad, aki 124-szer nyújtotta a karját. Kőhidi Pétert példamutató önzetlenségéért az idei hűség napi ünnepségen Sopronért Emlékéremmel tüntetik ki. Ő még a hadseregnél adott első alkalommal vért, később rendőrként baleseti helyszínelő lett, ahol nagyon sok segítségre szoruló emberrel találkozott. Ennek hatására egyértelművé vált számára: rendszeres véradó lesz.

Lovász István százszoros véradó is most vehette át az elismerő oklevelet és az emlékérmet. Édesanyja nyomdokaiba lépett, negyvenéves korára érdemelte ki a huszonötszörös véradó címet, akkor fogadta meg: ha az egészsége is megengedi, szeretne százszoros véradóvá válni. Nagy öröm számára, hogy ezt elérte. A véradók nevében az ünnepségen köszönetet mondott a véradást segítő szervezeteknek és munkatársaiknak. Mint mondta: nélkülük hiába lenne a jó szándék, nem valósulhatna meg az életmentés.

Az ünnepség végén kitüntetést vehetett át dr. Tóka József is, mivel rendszeresen és példamutató módon szervezi és támogatja a véradásokat.

Kapcsolódó cikkek