Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Önkéntesek a világ körül
Noelia Picola (b) és Ayse Sahintürk Sopronban önkénteskedik, mindketten nyelvet oktatnak. Fotó: Filep István

Nem a pénzkeresés a lényeg, hanem a tapasztalatszerzés

Önkéntesek a világ körül

| Cziráki Viktória | Panoráma

Az önkénteskedés kezünkbe adja a lehetőséget, hogy életeket változtassunk meg, beleértve a sajátunkat is. Az önkéntesség alatt nemcsak segítünk, de új barátságokat köthetünk, szélesíthetjük látókörünket, felelősségtudatunkat, toleranciánkat.

Noha a külföldi önkéntes munka egyeseknek ijesztően hangzik, olyan értékes tapasztalatokat kínál, amelyek új lehetőségeket tárhatnak fel előttünk. – Az önkénteskedés már régóta ott volt a gondolataim között, akkor is, amikor tanári szakon végeztem az egyetemen, és elkezdtem munkát keresni – mondta lapunknak Noelia Picola, aki Spanyolországból érkezett Sopronba, hogy gyerekek interkulturális érzékenyítésében segédkezzen. – A szolidaritás és a segítségre szorulók támogatása nagyon fontos számomra, ugyanúgy, mint más kultúrák és emberek megismerése. Amikor a diplomámat kézhez vettem, akkor jöttem rá, hogy eljött a megfelelő pillanat. Már nem kell iskolába járnom, és még nincs munkám. Elkezdtem keresgélni, és megtaláltam az Európai Szolidaritási Testület programját. Mindenképp olyan munkát szerettem volna, ahol gyerekekkel foglalkozom, mert nagyon szeretek köztük lenni. Ezért választottam a nyelvoktatási programot.


Ayse Sahintürk Törökországból érkezett, szintén nyelvet tanít. – Én 2019-ben diplomáztam, gazdaságot és jogot tanultam. 27 éves vagyok. 2017-ben már részt vettem egy kéthónapos külföldi szakmai gyakorlaton Olaszországban, akkor nagyon megtetszett ez a fajta életmód. Akkor el is döntöttem, hogy amennyiben lehetőségem nyílik rá, hosszabb időre is elutaznék önkénteskedni. Az önkénteskedésnek nem a pénzkeresés a lényege, hanem a tapasztalatszerzés. Ami később akár anyagilag is a hasznunkra válhat, de a hazatérés utáni mindennapi életünkre is hatással van. 

Pályázat és szolidaritás: Ayse és Noelia az Európai Szolidaritási Testület pályázata keretében érkezett Sopronba, a ­Tudás-Vár Családi Bölcsődébe és Napközbeni Gyermekfelügyelethez. A program lényege, hogy szolidaritási tevékenységekbe vonja be a fiatalokat akár külföldön, akár belföldön. A 18 és 30 év közötti résztvevőknek lehetőségük van különböző területeken kipróbálni magukat 2–12 hónapig. A pályázó mindenféle támogatást (utazás, szállás, étkezés) megkap, tehát sem földrajzi, sem anyagi akadálya nem lehet annak, hogy egy fiatal ebben részt vehessen. 

Kapcsolódó cikkek