Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ökoiskola a Földért
A széchenyis diákok szelektíven gyűjtik a hulladékot, környezetvédelmi programokat szerveznek, sőt, saját zöld társaságuk is van. Fotó: Filep István

A gimnazista korosztály nyitott a környezetvédelemre

Ökoiskola a Földért

| Köves Andrea | Panoráma

A környezet megóvásának a fontosságára hívja fel a figyelmet az április 22-i Föld napja. A Széchenyi-gimnázium számára ez egy jelentős üzenettel bíró nap, erre mi sem jobb bizonyíték, mint hogy az elmúlt napokban vette át az ökoiskola címet.

Az ökoiskola cím azoknak az intézményeknek a legmagasabb szintű állami elismerése, amelyeknek iskolafejlesztési, pedagógiai munkája kiemelkedően magas színvonalon képviseli a környezeti nevelés, a fenntarthatóság értékeit.

– Bár a pályázatunkat most adtuk be, ám gimnáziumunk már hosszú évek óta megfelel az ökoiskola feltételeinek, fontosnak tartjuk a tanulók szemléletformálását a környezettudatosság és fenntarthatóság jegyében – emelte ki Simon György, a Széchenyi István Gimnázium földrajz szakos tanára. – A cím elnyerése azért is lényeges számunkra, mert ezzel túllépünk az iskola kapuin: a tágabb környezetünkben is szeretnénk képviselni ezeket az értékeket, példát mutatva jövőbeli tanítványainknak és a szülőknek is.


A gimnázium ennek jegyében számos programot szervez már évek óta: a Föld napjához kapcsolódva fenntarthatósági témahetet tart, legutóbb a földrajz éjszakája is ennek szellemében született, a víz világnapjáról is évről évre megemlékezik, a kutatók éjszakájának programsorozata is kapcsolódik a környezetvédelemhez. A gimnázium együttműködést kötött a Fertő–Hanság Nemzeti Parkkal, széchenyis diákcsoportok aktívan tevékenykednek iskolaidőn kívül a természetvédelmi területen. A tantermek mindegyikében szelektíven gyűjtik a hulladékot, külön van elemgyűjtő, sőt nemrégiben mobiltelefon-gyűjtőt is kihelyeztek az iskola dísztermében, a jövőben pedig szeretnének egy fáradtolaj-leadási pontot is kialakítani.

– Örömmel látom, hogy a gimnazista korosztály nyitott a környezetvédelem ügye iránt, környezettudatosabban gondolkodik, mint a mi generációnk – folytatta Simon György. – Erre remek példa, hogy diákjaink saját maguk alakítottak meg a zöldebb és élhetőbb környezet céljából egy tevékeny csoportot: a Zöldebb Sopronért Társaságot. A tagok és az egyre növekvő támogató táboruk Sopron számos pontján szedte össze az elmúlt évben a szemetet, és tele vannak újabb és újabb környezetszépítő tervekkel is.

Kapcsolódó cikkek